Normal_5602

Het wetsvoorstel van minister Van Bijsterveldt om in het mbo competentiegericht onderwijs in te voeren, riep tijdens het debat van woensdag veel discussie op, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsvakbond van Nederland.

"Moet dit wel van bovenaf worden geregeld?" vroeg Boris van der Ham (D66) die evenals de PvdA voor maatwerk pleit. De AOb vindt: "Professionals gaan erover."

"Sinds de eerste plannen in 2007 is het denken over competentiegericht onderwijs erg veranderd, zeker bij de politiek. Het is terecht dat er veel discussie is in de kamer. Prioriteit is nu dat de examens en de kwaliteit van het onderwijs in orde zijn," zegt AOb-sectorbestuurder André Steenhart.

De AOb wil dat de vormgeving van competentiegericht onderwijs wordt overgelaten aan teams van professionals. De kwalificatiedoelen moeten wel worden gehaald. De AOb wil dat er een goede balans is tussen kennis en praktijk, dat de basisvaardigheden in orde zijn, zoals rekenen en taal, en dat dit stevig in de kwalificatiestructuur verankerd wordt.

Verder wil de AOb dat niet alleen de kwantitatieve, maar zeker ook de kwalitatieve invulling van onderwijstijd wordt gewaarborgd, door te eisen dat bekwame leraren verantwoordelijk zijn voor de onderwijstijd.

Invoering van competentiegericht onderwijs vereist herziening van werkprocessen, procedures, examinering en onderwijsmaterialen. Deze wijzigingen dienen niet top-down te worden opgelegd en vereisen voor de uitvoering op de werkvloer goede condities voor de medewerkers, waaronder tijd voor professionalisering en tijd voor ontwikkeling. Instellingen moeten hun budget daarom overwegend besteden aan het primaire proces, vindt de AOb.

Het debat zal later, na het meireces, worden voortgezet.