CDA-Kamerlid Biskop heeft woensdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer vragen gesteld over mogelijke diplomafraude in het mbo. Aanleiding was berichtgeving over diplomafraude bij Landstede in Zwolle.
Minister Van Bijsterveldt heeft de vragen beantwoord. Het blijkt om een incident te gaan dat volgens de inspectie zelden voorkomt in het mbo. Er is geen noodzaak tot een breder onderzoek in de sector, zo meldt de MBO Raad, de brancheorganisatie voor het middelbaar beroepsonderwijs.
Het systeem werkt
De minister heeft uiteengezet hoe het systeem werkt. De inspectie doet elk jaar op meerdere onderdelen onderzoek naar examens en plaatst opleidingen die niet voldoen op de lijst opleidingen met onvoldoende examenkwaliteit.
Dat is ook gebeurd met de betrokken opleidingen bij Landstede. De examenlicentie voor deze opleidingen wordt per 1 juli 2011 ingetrokken als er dan geen verbetering is. Dit systeem heeft in deze casus goed gewerkt, concludeerde de heer Biskop.
Mbo en hbo niet vergelijkbaar
Op een vraag van Kamerlid Klaver (GroenLinks) of de situatie met de fraude vergelijkbaar is met die van Hogeschool InHolland, antwoordde de minister dat dit niet het geval is. In het hbo is er geen inspectietoezicht en geen jaarlijks onderzoek naar de examens. Een incident als dit kan dan ook nauwelijks voorkomen in het mbo.
Maatregelen
Landstede heeft het fraudeprobleem zelf aangekaart en direct maatregelen genomen. De betrokken docent is ontslagen. Er komen reparatietrajecten om de getroffen studenten aan een volwaardig mbo-diploma te helpen.