Aansluitend op het Nederlandse themajaar Rembrandt en de Gouden eeuw presenteert het Hout- en Meubileringscollege (HMC) ‘Nieuwe Meesters’. Zijn de examenstudenten van het HMC de meesters van de toekomst? Dat kunnen bezoekers 9 en 10 juli 2019 beoordelen. Examenstudenten tonen hun creaties waarmee ze de opleiding afronden aan het bedrijfsleven, vrienden, familie, studenten en andere geïnteresseerden. Dit meldt het Hout- en Meubileringscollege.
NOG
Hout- en Meubileringscollege presenteert ‘Nieuwe Meesters’
-Meubelmaker Sven Wenting studeert af met een bijzondere salontafel. De tafel bestaat grotendeels uit gefineerde driehoeken en diverse houtsoorten. De salontafel is geïnspireerd op het werk van Escher. “Vanuit iedere hoek ziet de tafel er anders uit. Mooi om de opleiding hiermee af te sluiten, mijn hart en ziel zit erin”, vertelt Sven.
Een Zaanse gondel is het type scheepje dat men kan kennen van de schilderijen van de Franse schilder Monet en die vroeger veel te zien waren in de Zaanstreek. Timo Kruk en Nick van Straalen presenteren hun replica tijdens de Expo. “Het mooie van dit project is dat wij in een tijd waarin veel digitaal en met machines kan, wij ons verdiept hebben in hoe het vroeger ging, waarbij we zoveel mogelijk op die ambachtelijke wijze hebben gewerkt’, aldus Timo.
Interieuradviseur Jade Fitsch heeft een oude boerderij omgetoverd tot autoshowroom. Om haar doelgroep aan te spreken gebruikt ze klassieke auto’s als aankleding in de showroom en heeft ze een koffiebar in haar ontwerp verwerkt.
In het kader van ontwikkelingen op het gebied van Virtual – en Augmented Reality zijn er projecten hierover te zien. Door eerstejaarsstudenten van de opleiding Interieuradviseur zijn enkele examenstukken in een VR omgeving gezet. Daarnaast heeft het bedrijf Sticky Lock een app ontwikkeld (HMC-AR) waarin examenmeubels van studenten geplaatst kunnen worden in een omgeving waar jij ze zou willen zien. De meubels zijn dan 3D te bekijken in die ruimte.
Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, in Amsterdam en Rotterdam. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her- en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en vakopleidingen.
Door: Nationale Onderwijsgids