De MBO Raad wil dat de mobiele telefoons ook uit de klassen van mbo-scholen verdwijnen. Op middelbare scholen geldt al zo’n telefoonverbod. Het mbo zou dezelfde regels moeten hebben, volgens de MBO Raad. Dat meldt de NOS.
Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, vindt dat de sector zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Het is voor studenten veel beter om geen mobieltjes mee te nemen naar de les, tenzij ze gebruikt moeten worden voor het één of ander.
Landelijke richtlijn is niet nodig
De MBO Raad vindt een landelijke richtlijn zoals deze op middelbare scholen is ingesteld niet nodig. Bij theoretische vakken zou het logisch zijn om geen mobieltjes te gebruiken, terwijl dat tijdens praktische vakken nog weleens mogelijk zou kunnen zijn. De MBO Raad wil samen met mbo-instellingen uitzoeken hoe een regeling omtrent mobiele telefoons in de klas eruit zou moeten zien.
Docenten positief over telefoonverbod in voortgezet onderwijs
De VO-raad en de Algemene Onderwijsbond (AOb) geven aan dat docenten zeer positief zijn over het telefoonverbod in het voortgezet onderwijs. Dit verbod ging aan het begin van dit jaar in. De AOb vroeg vorig jaar nog aan 8000 leden wat hun gedachten waren over een telefoonverbod in het klaslokaal. In het mbo zei iets meer dan de helft van de leden dat ze daar positief tegenover stonden.
Onderwijssystemen
Het merendeel van de mbo’ers is meerderjarig, en dat maakt zo’n verbod wel lastig. Om in de klas bepaalde onderwijssystemen te gebruiken moet er vaak worden ingelogd via de mobiele telefoon.
Job MBO, de belangenvereniging die opkomt voor mbo’ers, vindt het nog niet eens over het plan. Mbo’ers moeten gelijk zijn aan hbo’ers en universitaire studenten, zo stelt Miray Özügüzel. “Daar zijn we de laatste jaren met zijn allen mee bezig geweest en nu wordt dat in één keer van tafel geveegd.”
Geen telefoonverbod in het hoger onderwijs
Op het hbo en de wo wordt niet over een telefoonverbod gesproken. “Mbo-studenten voelen zich nu al vaak niet serieus genomen, een telefoonverbod zou dat gevoel alleen maar meer versterken.”
Mbo-studenten kunnen volgens Özügüzel zelf wel verantwoordelijkheid nemen. Als je start aan een mbo-opleiding, dan word je opgeleid voor een beroep. “Je mag studenten dan best laten blijken dat je vertrouwen in ze hebt. Als zij hun studie en lessen niet serieus nemen dan is dat hun eigen verantwoordelijkheid.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk