Deel 1 van het podcastgesprek met Arezoo Ismaail kon je gisteren al lezen op de Nationale Onderwijsgids. Vandaag gaan we verder met waar het eigenlijk allemaal om draait: het Arezoo Beauty College. De studenten krijgen tweetalig onderwijs aangeboden. Zo zijn er opleidingen in het Turks, Farsi, maar ook in het Nederlands. Wat doet Arezoo allemaal bij het Beauty College? En wat leren haar studenten precies?
De studenten die een opleiding volgen aan het Arezoo Beauty College zitten na het behalen van hun diploma niet thuis. “Ze gaan meteen ergens aan het werk en dat moeten ze ook van mij”, aldus Arezoo. Ze hebben in de opleiding geïnvesteerd en dat kunnen ze terugverdienen door meteen aan het werk te gaan.
Permanente make-up op een echt mens
Haar studenten leren vanaf dag 1 permanente make-up te zetten op een echt mens. Ze krijgen dus geen kunsthoofd voorgeschoteld. Het model behandelen ze eerst met begeleiding van een ervaren docent. Arezoo heeft zelf namelijk een andere ervaring. Toen zij de cursus permanente make-up deed oefende ze op een pop. Ze had nog nooit een make-upapparaat in haar hand gehad toen ze voor zichzelf begon. Met trillende handen begon ze met de make-up van haar eerste cliënt. “Mijn leerlingen hebben geen trillende handen meer als ze voor zichzelf zijn begonnen. Ze zijn dan relaxt en hebben het zelfvertrouwen dat het helemaal goed komt.”
Arezoo helpt al haar leerlingen na de studie met hoe ze voor zichzelf kunnen beginnen. “Ik zeg altijd, een vrouw mag wel een risico nemen. Zonder risico’s kom je niet vooruit.” Arezoo vindt ook dat studenten geen dure lening moeten aangaan om een pand te huren. “Begin gewoon vanuit een kleine kamer, ik ben ook begonnen vanaf mijn slaapkamer.”
Meerdere opleidingen
Het Arezoo Beauty College biedt meer dan alleen maar opleidingen in permanente make-up. Ook verschillende huidbehandelingen komen aan bod. Denk daarbij aan microneedling, HIFU en BB Glow. De opleiding laser ontharen moest van Arezoo ook aangeboden worden. “Er zijn heel veel mensen die last hebben van overbeharing.”
Nederlandse taal
Veel vrouwen die een opleiding bij haar volgen durven nog niet goed Nederlands te praten, ook al wonen ze al jarenlang in Nederland. “Zij vinden het ook heel spannend om te spreken en fouten te maken.” Arezoo geeft in de podcast aan dat ook zij nog weleens fouten maakt. “Mijn Nederlands zal nooit zo goed worden als het Nederlands van iemand die hier geboren is. Maar ik probeer het gewoon. Ik zeg ook altijd tegen mijn gesprekspartners; als ik een fout maak zeg het dan gewoon.”
Er zijn nog genoeg mensen in Nederland die dat niet durven en die bang zijn dat ze uitgelachen worden. Die vrouwen moeten volgens Arezoo ook gewoon de deur uit en aan een carrière beginnen in Nederland.
Tweetalig onderwijs
In 2018 sprak Arezoo met een vertegenwoordiger van een examenbureau. Deze vertegenwoordig zag de tweetalige opleidingen wel zitten. Pas in 2021 kreeg ze ook echt toestemming om de landelijke examens in meerdere talen te mogen maken. De vertegenwoordiger zat met examenbureau AMBOS aan tafel en daar vertelden ze dat het wel kon in Nederland. Dus dat een student in het Nederlands én in de moedertaal de opleiding volgt., Vervolgens maken zij de landelijke examens ook in het Nederlands en hun moedertaal bij een erkend examenbureau. Zo krijgen haar leerlingen een erkend meertalig beautydiploma.
Krijgen ze dan tweetalig onderwijs? Ja, dat is mogelijk. Zo wordt de hoofdopleiding tot schoonheidsspecialiste aangeboden in het Nederlands, Turks, Farsi en Arabisch. De specialisatie IPL ontharen is er in het Nederlands en in het Farsi. Volgens Arezoo geven de studenten zodra ze binnenkomen aan dat hun Nederlands erg slecht is. Aan het einde van de rit praten ze vloeiend Nederlands. “Ze moeten Nederlands praten, maar ze mogen bij ons ook fouten maken. En dat we er dan met zijn allen om lachen, want het is helemaal niet erg als je een fout maakt.”
80 procent van de studenten die vanaf 2018 lessen hebben gevolgd bij het Arezoo Beauty College, heeft een eigen salon in Nederland geopend. “Het UWV, die eerst totaal niet in ons geloofde, staat nu volledig achter ons. Want zij zien ook dat de student heel snel uit de bijstand komt als ze bij ons een opleiding hebben gevolgd.”
Vrouwen helpen
Arezoo is haar opleiding eigenlijk gestart om vrouwen te helpen. Al heeft ze ook heel veel mannelijke studenten, benadrukt ze. “Als ik een alleenstaande vrouw zie met een kind, of een vrouw met een partner die carrière wil maken, dan sta ik volledig achter haar.” Inmiddels heeft Arezoo duizenden studenten en ze kent niet van iedereen exact de achtergrond en waarom ze precies een opleiding bij haar willen volgen. “Maar niemand mag zich bij mij inschrijven voordat ze een intake hebben gehad met mij.” Alle studenten van het Beauty College kennen Arezoo persoonlijk. "Ik hou van persoonlijk contact en hoe groot mijn school ook wordt, het persoonlijke contact blijft."
“Het gaat mij erom dat mijn studenten het juiste advies krijgen en het juiste pad bewandelen zodat ze zo in een korte tijd hun diploma kunnen behalen.” Omdat de opleiding tweetalig is kunnen ook Nederlandse vrouwen zich aanmelden. “Ik praat nu natuurlijk alleen over de tweetaligen, maar het maakt niet uit waar iemand vandaan komt.”
'Niemand zit straks zonder werk'
Als het aan Arezoo ligt zal ze ervoor zorgen dat niemand in Nederland zonder werk zit. “Ik zit dan wel in de beauty, maar mijn doel is om meer richtingen erbij te betrekken. Stel, iemand komt uit Iran en heeft een tandartsendiploma. Dan zorgen wij ervoor dat de Nederlandse taal op orde is, dat ze de weg hier kennen en dat ze hun doel kunnen bereiken.”
Wil jij het volledige gesprek met Arezoo Ismaail over haar school en haar leven beluisteren? Luister dan naar onze podcast Spreekbeurt op Spotify.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk