Dertien studenten die de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) volgen, liepen dertien weken stage bij politieteams Lekpport en De Copen. Op donderdag 20 juni ontvingen zij hun diploma. Deze werd uitgereikt op het Veiligheid & Defensie College in Nieuwegein. Dat meldt Het Kontakt.
De stage werd in het leven geroepen om het tekort aan politieagenten in Nederland tegen te gaan. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de politie op dit moment 1800 mensen te weinig heeft.
Stage van dertien weken
Mbo-school ROC Midden Nederland en politie-eenheid Midden-Nederland bedachten daarom een plan om het tekort terug te dringen. Dat was een stage van dertien weken met begeleiding vanuit school voor HTV studenten.
Functie bij de politie
Alle studenten blijven achter de hand voor een functie bij de politie. Dat kan bij de Politieacademie zijn of bij Arrestantentaken.
Politieacademie
Eerder kon je je alleen maar aanmelden bij de Politieacademie. Tijdens een selectiemiddag bekeek een psycholoog of je geschikt was voor de opleiding of niet. Studenten HTV die deze stage lopen kunnen als potentiële politiemedewerkers op meerdere facetten beoordeeld worden. Zo stelt Michel de Roos, hoofd Operatiën van politie-eenheid Midden-Nederland.
Wennen
Tijdens de stage kregen de stagiairs en de politieteams de mogelijkheid om aan elkaar te wennen. Praktijkbegeleiders van de politie konden een goede inschatting maken van de studenten die over de werkvloer liepen. De studenten van ROC Midden Nederland draaiden tijdens hun stage gewoon mee met de werkzaamheden van de politie.
“Ik wist al voordat ik aan de HTV-opleiding begon dat ik bij de politie wilde werken”, aldus student HTV Sanne de Jong. Ze twijfelde wel om na de opleiding direct naar de Politieacademie te gaan. Na twee weken stage bij de politie wist ze dat het werk bij de politie voor haar was weggelegd. “Nu heb ik wel gesolliciteerd bij de Politieacademie.”
Voor studenten die vanaf de opleiding HTV naar de Politieacademie willen doorstromen zijn er vanaf nu 25 plekken per jaar beschikbaar.
Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk