Normal_elementary-school-kids-running-in-school-corridor-2023-11-27-05-29-50-utc

De Provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en het Cultuurfonds Noord-Brabant investeren dit jaar gezamenlijk € 250.000 in de realisatie van gezonde, klimaatbestendige en groene schoolpleinen. Met deze investering kunnen 25 Brabantse scholen hun groene plannen uitvoeren. Het betreft 20 basisscholen, 3 beroepsonderwijsinstellingen en 2 middelbare scholen. Dit meldt de gemeente Brabant.

 

Groenblauwe schoolpleinen bieden talloze voordelen, zoals meer concentratie, meer beweging, meer leerplezier en een betere weerstand tegen hevige regenval en extreme droogte. Dankzij de regeling 'Schoolpleinen van de Toekomst' zijn de afgelopen zes jaar in Brabant al 350 versteende schoolpleinen omgevormd tot natuurlijke buitenruimtes.

Subsidieaanvragen

Scholen met een goed plan voor de aanleg, het onderhoud en de integratie van groene schoolpleinen in hun lesprogramma konden vanaf 1 mei 2024 een aanvraag indienen voor een subsidie die maximaal 70% van de kosten dekt, met een maximum van € 10.000 per project. Door het grote aantal aanvragen is de regeling inmiddels gesloten. De subsidies werden toegekend op basis van de volgorde van binnenkomst van de complete aanvragen.

Nieuwe aanvraagperiode in 2025

Scholen kunnen opnieuw aanvragen indienen vanaf 1 mei 2025 tot en met 3 november 2025. De aanvraagperiode kan eerder sluiten als het subsidieplafond is bereikt. Aanvragen kunnen worden ingediend via het Cultuurfonds Noord-Brabant. Voor meer informatie en tips om schoolpleinen te vergroenen, kunnen geïnteresseerden terecht op schoolpleinvandetoekomst.nl.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert jaarlijks ruim € 40 miljoen in cultuur en natuur, waarmee ongeveer 4000 projecten in Nederland, het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname worden ondersteund. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de 12 provinciale afdelingen.

Deze gezamenlijke inspanning van de provincie, waterschappen en het Cultuurfonds draagt bij aan het creëren van duurzame en inspirerende leeromgevingen voor de jeugd in Brabant.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer