Normal_lecturer-speaking-to-college-students-in-childcare-2024-06-12-20-46-19-utc

Het volgen van een opleiding in Nederland is over het algemeen erg belangrijk. Echter kost een opleiding volgen wel geld. Hoeveel geld hangt af van verschillende factoren zoals de opleiding zelf, de duur, voltijd of deeltijd en nog meer. In deze tekst bespreken we de verschillende kosten van een MBO-opleiding en geven we antwoord op de vraag: wat kost een MBO-opleiding? 

Lesgeld

Wat kost een MBO-opleiding? Voor elke opleiding betaal je lesgeld in Nederland, behalve als je jonger bent dan 18 jaar. Dan hoef je geen lesgeld te betalen op het MBO. In dit geval kost een MBO-opleiding zelf geen geld. Vanaf 18 jaar betaal je dus wettelijk lesgeld. Voor het schooljaar 23/24 bedraagt het lesgeld voor een voltijd MBO-opleiding €1357. Het bedrag wordt elk jaar vastgesteld door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. 

Wanneer een opleiding particulier wordt aangeboden, kan het lesgeld hoger uitvallen. De instellingen die deze opleidingen aanbieden bepalen zelf hun tarieven en kunnen dus aanzienlijk variëren. Kijk vooraf goed op de website, of informeer over de prijzen die worden gehanteerd als je kiest voor een particuliere instelling. 

Wat kost een MBO-opleiding aan studiemateriaal?

Het lesgeld dat je betaalt staat vast. Toch zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden als je een MBO-opleiding gaat volgen. Voor de opleiding heb je vaak boeken nodig die je zelf moet aanschaffen en dit is vaak je eigen verantwoordelijkheid. Sommige scholen werken tegenwoordig met online leeromgevingen. Hiervoor moet je vaak ook een licentie aanschaffen. De kosten variëren sterk per opleiding, maar gemiddeld zijn de kosten voor studiemateriaal ongeveer €300 tot €600 per jaar. Wanneer je een technische of creatieve opleiding gaat volgen, kan het zijn dat je extra apparatuur moet aanschaffen met bepaalde eisen. Denk hierbij aan een goede laptop. Zoek vooraf goed uit wat je nodig hebt voor de opleiding, hierdoor kun je een goede inschatting maken van de kosten voor studiemateriaal per jaar. 

Extra kosten tijdens het volgen van een MBO-opleiding

Naast het betalen van lesgeld en het aanschaffen van studiemateriaal, moet je ook rekening houden met andere extra kosten. Hierbij kun je denken aan examengeld, reiskosten, verblijfskosten en eventuele verzekeringen. Door rekening te houden met de extra kosten krijg je een goed antwoord op de vraag: wat kost een MBO-opleiding? 

Examenkosten

Voor sommige vakken en opleidingen moet je apart examengeld betalen. Dit komt vooral voor bij de particuliere instellingen. Het bedrag varieert per opleiding en examen. 

Reiskosten

Wanneer je niet in de buurt van school woont, moet je rekening houden met kosten voor het reizen. Studenten onder de 18 jaar komen niet in aanmerking voor een OV-studentenkaart en moeten dus de reiskosten zelf betalen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, kun je een studenten OV aanvragen. Hierdoor kun je gedurende de opleiding gratis reizen, mits je de opleiding afrondt binnen een aantal jaar. 

Verblijfskosten

Als je verder weg woont, of niet wilt reizen met het OV, kun je ervoor kiezen om op kamers te gaan. In dit geval moet je huur betalen voor het verblijf. Afhankelijk van waar je woont, kan de huur variëren van ongeveer €300 tot €800 per maand. Daarnaast krijg je extra kosten in de vorm van eten en andere dagelijkse uitgaven. 

De kosten van een MBO-opleiding

Maar wat kost een MBO-opleiding nou eigenlijk? Al met al variëren de kosten enorm. Afhankelijk waar je studeert, welke opleiding je volgt en of je extra kosten maakt in de vorm van bijvoorbeeld huur. Het is belangrijk om vooraf voor jezelf uit te zoeken wat de kosten voor jou gaan zijn. Wil je meer weten over het MBO? Kijk dan op de MBO pagina van de Nationale Onderwijsgids.