Normal_euro-coins-on-euro-banknotes-2023-11-27-05-14-52-utc

Vanaf het studiejaar 2024-2025 kunnen personen tot de leeftijd van 57 jaar het levenlanglerenkrediet aanvragen, een stijging ten opzichte van de huidige grens van 56 jaar. Deze wijziging is afgestemd op de verhoging van de AOW-leeftijd in 2024 en maakt deel uit van overheidsinitiatieven om levenslang leren te bevorderen. Dit beleid is gericht op het ondersteunen van continue persoonlijke en professionele ontwikkeling, om bij te dragen aan een dynamische en innovatieve arbeidsmarkt. Dit meldt Rodi.

Het levenlanglerenkrediet, beheerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), biedt financiële ondersteuning voor het betalen van collegegeld of lesgeld voor diverse onderwijsvormen, waaronder mbo bol-opleidingen en hbo- of universitaire studies in voltijd, deeltijd, duale en modulaire vormen. Na afronding van de studie moet de lening binnen 15 jaar worden terugbetaald, inclusief rente.

Populair krediet

Het krediet is populair: jaarlijks maken tussen de 10.000 en 15.000 personen gebruik van deze financieringsmogelijkheid. In 2023 werd het merendeel van het krediet (84%) aangewend voor hbo-opleidingen in verschillende studievormen, terwijl 13% het gebruikte voor modulair onderwijs en ongeveer 6% voor mbo-opleidingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer