Normal_black-mechanic-in-car-repair-shop-2023-11-27-05-13-32-utc

Amsterdamse mbo'ers hebben na het behalen van hun diploma minder vaak een baan dan hun leeftijdsgenoten in de rest van het land. Dit blijkt uit een rapport van het gemeentelijk onderzoeksbureau Onderzoek en Statistiek (O&S), dat woensdag werd gepubliceerd. Vooral populaire studierichtingen zoals economie en administratie, en handel en ondernemerschap bieden het minst perspectief op werk.

In alle afstudeerrichtingen komen Amsterdamse mbo'ers minder vaak aan het werk dan mbo'ers elders in Nederland. Dit is een trend die al zichtbaar was tijdens de covid-pandemie en die sindsdien niet is verbeterd. Sterker nog, het aantal Amsterdamse mbo'ers dat zes maanden na afstuderen zonder werk zit, is toegenomen.

Technische opleidingen bieden de meeste kansen

Afgestudeerden uit de minder populaire technische richtingen hebben zes maanden na hun afstuderen het vaakst een baan en een hoger uurloon. Ook in de zorg en welzijnssector vinden mbo'ers relatief snel werk, hoewel er in maart 2023 een daling zichtbaar was in het aandeel afgestudeerden dat na zes maanden een baan had.

Verklaring voor de lagere baankans

Volgens O&S kan de lagere baankans van Amsterdamse mbo'ers deels worden verklaard door demografische factoren. Mbo'ers met een kind, een migratieachtergrond of ouders met een laag inkomen vinden minder vaak werk. Daarnaast speelt mogelijk ook een lagere vraag op de Amsterdamse arbeidsmarkt een rol.

Investeringen in mbo nodig

Om de positie van mbo'ers te versterken, heeft wethouder Sofyan Mbarki vorig jaar 40 miljoen euro uitgetrokken. Het aantal nieuwe inschrijvingen in het Amsterdamse mbo neemt de laatste jaren licht af, wat volgens Mbarki de noodzaak van verdere investeringen benadrukt. "We richten onze inzet vooral op de groepen die dat het hardst nodig hebben," aldus Mbarki. "We investeren in de kracht van het Amsterdamse mbo en onze arbeidsmarkt, en we zetten in op perspectief en wendbaarheid."

De wethouder benadrukt dat er een lange adem nodig is om de uitdagingen in de stad aan te pakken en de arbeidsmarktpositie van Amsterdamse mbo'ers te verbeteren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer