Het programma Cyberveiligheid mbo zorgt ervoor dat mbo-instellingen zich steeds bewuster worden van cyberdreigingen. Vlak voordat de zomervakantie van start ging ontving programmamanager Martijn Bijleveld een ICT-award voor de manier waarop hij het programma vormgeeft. Dat meldt MBO-Today.
In 2021 werd het ROC Mondriaan aangevallen door ransomware. De toenmalige minister van OCW vroeg de mbo-sector om een plan te maken om de digitale weerbaarheid van mbo-scholen te verhogen. Uiteindelijk kwam uit dat plan het programma Cyberveiligheid mbo. Mbo-scholen moeten beter bestand zijn tegen online risico’s als ransomware, phishin en man-in-the-middle attacks.
GRC-applicatie
Een mbo-brede GRC-applicatie is een activiteit vanuit het programma. Met deze applicatie kunnen scholen op dezelfde manier beveiligingsrisico’s in kaart brengen en passende maatregelen nemen.
Afspraken over samenwerking
In het Convenant Cyberveiligheid hebben mbo-bestuurders belangrijke afspraken genoteerd over de samenwerking. Belangrijke ICT-leveranciers, SURF en andere onderwijssectoren werken ook hieraan mee en daarmee leveren zij ook een bijdrage aan het grote succes, aldus Bijleveld.
SURF Security & Privacy Award
Ook buiten de mbo-sector vallen de successen op. Eind juni 2024 won Bijleveld zelfs de SURF Security & Privacy Award 2024 voor zijn inzet bij het programma Cyberveiligheid mbo. “Het programma Cyberveiligheid mbo draagt ook bij aan de cyberweerbaarheid van de onderwijssector als geheel”, zo was te horen tijdens de uitreiking.
Allerlei activiteiten
Aankomend schooljaar hebben Bijleveld en zijn collega’s weer allerlei activiteiten op de planning staan. Bij elke mbo-instelling in Nederland gaat Deloitte twee security-audits uitvoeren. De instellingen kunnen zich op deze audits voorbereiden door het volgen van speciale workshops en digitale spreekuurtjes. Daarnaast wordt er een catalogus uitgebracht met gegevens over alle softwareapplicaties die het mbo gebruikt. Instellingen zullen dan sneller de impact van een calamiteit kunnen bepalen en sneller daarop reageren.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk