Koningin Máxima aanwezig bij presentatie rapport 'Prestatiedruk in het mbo'

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, is woensdagmiddag 18 september aanwezig bij de presentatie van het rapport ‘Prestatiedruk in het mbo’ bij het Albeda in Rotterdam. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

Het Trimbos-instituut, Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, Pharos, Universiteit Utrecht en het Erasmus SYNC Lab hebben in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek gedaan naar prestatiedruk en stress bij studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast is er een handreiking ontwikkeld met oplossingsrichtingen voor onderwijsinstellingen, mbo-studenten en de overheid om prestatiesdruk en stress te voorkomen of te verminderen.

Mentale gezondheid in het mbo 

Tijdens de bijeenkomst wordt er gesproken over mentale gezondheid in het mbo en op de rol van prestatiedruk. Ook worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd en wordt het eerste exemplaar aan Koningin Máxima overhandigd. Aansluitend spreekt Koningin Máxima met studenten en onderzoekers over de uitkomsten van het onderzoek en hoe deze vertaald kunnen worden naar concrete initiatieven. Studenten vertellen over hun eigen ervaring en welke oplossingen zij zien voor het verminderen van druk en stress. Ook komt de rol van docenten en de waardering voor het mbo in de maatschappij aan bod. Tot slot neemt Koningin Máxima samen met studenten deel aan een workshop gericht op persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit.

Stress en prestatiedruk 

MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. In juni 2023 nam Koningin Máxima al het Rapport ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ over stress en prestatiedruk onder studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs in ontvangst.

Door: Nationale Onderwijsgids