Mbo-instellingen zijn dolblij met vwo'ers en havisten

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) verwelkomt steeds vaker havo- en vwo-leerlingen. Mbo-opleidingen maken daar gretig gebruik van en komen met versnellersklassen en speciale trajecten. Dat meldt de AOb.

‘Mbo staat voor Mega Belangrijk Onderwijs’. Dat zeggen Youp van ’t Hek, Najib Amhali, André van Duin en Claudia de Breij in filmpjes op onder andere LinkedIn. Mbo-docent Benjamin van der Waart benaderde de bekende Nederlanders hiervoor en ze waren allemaal enthousiast. Zo heeft André van Duin weinig opleiding gehad, Youp is gestart op de mavo en Claudia zegt dat ze nooit een opleiding heeft afgemaakt. “Maar dat maakt dus niet uit, want het zijn mensen die veel betekenen en gezag uitstralen”, aldus Van der Waart.

Waaier aan opleidingen 

Van der Waart is al jaren verbonden aan de opleiding Retail BBL op het Summa College in Eindhoven. Termen als hoger en middelbaar onderwijs vindt hij afschuwelijk. Een waaier aan opleidingen zoals onderwijsminister Robbert Dijkgraaf beschreef vindt hij passender. “De basisschool van mijn kinderen heeft nog steeds de prioriteit liggen dat de middelbare schoolopleiding zo hoog mogelijk moet zijn.” Veel mbo’ers voelen zich dan ook ondergewaardeerd. Als docent wil Van der Waart meehelpen aan de imagoverbetering van het mbo.

Onderwijsminister Dijkgraaf zette het mbo regelmatig in het zonnetje. Iedere eindexamenkandidaat ontving in oktober 2023 dan ook een brief van hem om vooral niet te focussen op de hoogte van de vervolgopleiding.

Nieuwe studenten vanuit de havo en het vwo 

Dit schooljaar zijn er volgens de MBO-raad 18 duizend havo- en vwo-leerlingen gestart op het mbo. Het mbo wordt nu meer gewaardeerd dankzij de aandacht van minister Dijkgraaf, denkt Aviba Pools, docent expressie aan het ROC van Amsterdam. Een praktijkopleiding biedt ook veel kansen, zeker nu er in elke sector tekorten zijn. In Pools haar klas hebben ze het daar regelmatig over.

Elk jaar komen er wel havisten of hbo’ers naar het ROC. De havisten verschillen wel van de vmbo’ers. Die laatste groep heeft door hun stages al meer ervaring met de beroepspraktijk. Havisten kennen dat nog niet. Maar zo’n gemixte klas werkt volgens Pools heel goed.

Ouders willen zo hoog mogelijk 

Als het om de opleiding van hun kind gaat, zijn het nog steeds de ouders die zo hoog mogelijk willen. Op het Alfa College in Groningen kunnen de leerlingen van mbo-4 ook vakken op havo-niveau volgen en dat wordt door de ouders flink aangemoedigd. Tijdens open dagen is de school duidelijk daarover. Havo-vakken mogen, maar het is geen verplichting, want de school blijft een mbo-instelling.

Moeder van een vwo-leerling die overstapte naar het mbo, hoopt dat dit steeds normaler wordt. Haar dochter zat in 5vwo, maar gaat nu de opleiding veterinair dierenartsassistent volgen. Goed leren kan het meisje wel, maar het diepe theoretische graven dat bij het vwo hoort past niet bij haar. Docenten steunden haar dochter waar mogelijk, ook toen ze naar het mbo vertrok.

Imago 

Het imago van het mbo is de laatste jaren flink de lucht ingegaan. Na het mbo kan je doorstromen naar het hbo of meteen gaan werken. Ook wordt er gesproken over mbo-studenten en niet over leerlingen. Mbo-studenten mogen lid worden van een studentenvereniging en mogen deelnemen aan de introductieweken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk