Mbo-verklaring is een nuttig verschijnsel, maar nog weinig mensen zijn voor

Studenten die zonder mbo-diploma de opleiding verlaten, hebben in de meeste gevallen recht op een mbo-verklaring. Maar drie jaar na de invoering van de mbo-verklaring wordt deze nog weinig uitgegeven. Dit blijkt uit onderzoek van KBA, Dat meldt MBO Today. 

Scholen zijn sinds augustus 2021 verplicht om bepaalde groepen studenten een mbo-verklaring te geven als ze vroegtijdig hun studie verlaten. Jongeren onder de 23 jaar zonder startkwalificatie horen deze verklaring te krijgen. Als zij namelijk bepaalde onderdelen van de opleiding gehaald hebben, is dat te lezen in de mbo-verklaring.

Mbo-verklaring 

Alle mbo-instellingen werken inmiddels met de verklaring. De scholen hebben qua administratie de zaken op orde. Er zijn zelfs scholen die de verklaring aan de brede groep schoolverlaters vertrekken dan in de wet staat voorgeschreven. Een op de drie scholen verstuurt de verklaring per post. De mbo-verklaring is bij de examencommissie bekend, maar docenten en studenten hebben er vaak geen weet van. De mbo-verklaring is buiten het mbo vooral onbekend.

Zo’n mbo-verklaring is voor studenten die een andere opleiding binnen het mbo gaan volgen erg nuttig, zo blijkt uit het onderzoek. Studenten kunnen aan de hand van de verklaring vrijstellingen krijgen als ze naar een andere mbo-instelling overstappen. Van de ondervraagde studenten is de helft van hen positief over dat effect van de mbo-verklaring.

Arbeidsmarkt 

De onderzoekers trekken het in twijfel dat de mbo-verklaring ook helpt in de zoektocht naar een baan. Zo’n 7 procent van de beleidsmedewerkers op scholen denkt dat de verklaring op de arbeidsmarkt daaraan kan bijdragen. In het mbo zijn ze vooral bang dat de mbo-verklaring te veel waarde krijgt. Scholen hebben nog steeds liever dat een student een volwaardig diploma haalt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk