Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Na twee jaar, meerdere onderhandelingsrondes en vele acties door het hele land, is het dan eindelijk zover; er is een nieuwe cao voor de ongeveer 100.000 medewerkers in de sociale werkvoorziening (sw), zegt de vakbond FNV. Het kabinet heeft toegezegd dat gemeenten jaarlijks weer extra geld krijgen voor de cao sw. Het budget van gemeenten wordt ieder jaar verhoogd met een bepaald percentage, omdat alles in het leven duurder wordt. Dat meldt FNV.

“Zonder alle mensen die actie hebben gevoerd in de afgelopen maanden, was het nooit gelukt om goede afspraken te maken over koopkracht en werkgarantie”, aldus Peter Wiechmann, cao-onderhandelaar bij de FNV. “Afgesproken in de cao sw is nu dat de medewerkers datzelfde percentage loon erbij krijgen. Dus stel, bijvoorbeeld, dat gemeenten er 1,5 procent bij krijgen, dan gaan de sw-lonen ook 1,5 procent omhoog.” De eerste structurele loonsverhoging wordt uitbetaald in juli 2016.

Voor de werknemers, die wel het minimumloon verdienen, werkt het anders; zij krijgen twee keer per jaar de landelijke verhogingen van het wettelijk minimumloon. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering verhoogd. Die is nu nog 3 procent van het jaarloon, maar dat wordt vanaf 2016 verhoogd naar 3,75 procent. In maart 2016 krijgen alle werknemers (naar rato) een eenmalige uitkering van 325 euro bruto.

De FNV maakte zich in verband met de forse bezuinigingen in de sociale werkvoorziening grote zorgen over de werkzekerheid van de werknemers. Dat werd verergerd doordat de zorgplicht uit de wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) werd geschrapt. Dit is in de nieuwe cao goed opgelost: om ontslagen te voorkomen, wordt de zorgplicht nu opgenomen in de cao. Als een werkplek vervalt, krijgen gemeenten de plicht om ander werk aan te bieden. Voor medewerkers van wie het begeleid werken (buiten hun schuld) stopt, komt een terugkeergarantie: de gemeente biedt dan ander passend werk aan. Werknemers blijven dan onder de Wsw vallen.

© Nationale Onderwijsgids