FNV is bang dat de Universiteit Leiden eindigt in een politiestaat

Studenten en personeel van de Universiteit Leiden zijn bezorgd naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad. Het Wijnhaven-gebouw op de Campus Den Haag wordt nog beter beveiligd. Daarbij worden er methoden toegepast die verder gaan dan het controleren van toegangsbewijzen. Dat meldt ScienceGuide.

Student en gemeenteraadslis in Den Haag, Michel Vermeer, geeft aan dat de campus al sinds vorig jaar is veranderd in Fort Knox. Op de campus was het lange tijd onrustig vanwege Palestina demonstraties. Daarom is de beveiliging strenger geworden.

Undercoverbeveiligers 

Studenten en personeelsleden zouden volgens het Algemeen Dagblad door undercoverbeveiligers in burgerkleding worden waargenomen. Zij zouden informanten werven onder de studenten zelf, foto’s maken en gegevens aan andere instanties doorgeven. Een student zou na een toiletbezoek een beveiliger betrapt hebben op het grondig controleren van zijn schooltas.

Demonstraties op universiteiten 

De FNV maakte zich al langer zorgen over het beperken van demonstraties op universiteitscampussen. Daaronder valt ook de Universiteit Leiden. Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wil niet met de FNV om tafel om te praten over het demonstratierecht van medewerkers. Als reactie daarop dreigde de FNV met acties.

Universiteitsmedewerkers vroegen in mei na een aantal protesten aan de FNV om namens hen de onderhandelingen te voeren over de huis- en demonstratieregels die er gelden op de UvA. UvA-medewerkers maken zich namelijk zorgen over het recht om te demonstreren bij de universiteit.

Achtervolging door beveiligers 

De Universiteit Leiden heeft al eerder meegemaakt dat een student en een docent werden achtervolgd door beveiligers. Dat stopte toen ze een kledingzaak binnenliepen. Studenten en medewerkers hebben veel vragen naar aanleiding van het artikel in het Algemeen Dagblad. Ook de FNV vraagt zich af of de interim-decaan van de campus Den Haag iets te maken heeft met de strengere beveiliging. “Of komt dit rechtstreeks van het College van Bestuur?” En hebben andere Nederlandse universiteiten hier ook last van?

Vragen tijdens Universiteitsraad 

Studentenpartijen en personeelsvertegenwoordigers hebben al laten weten dat ze vragen gaan stellen tijdens de Universiteitsraad. Medewerkers van de Universiteit Leiden zijn net zo verontwaardigd als de studenten. “Studenten laten bespioneren door beveiligers in burgerkleding is gewoon schokkend en dat mogen we niet accepteren”, aldus Leidse historicus Nadia Bouras.

Claire Martens, hoger-onderwijswoordvoerder van de VVD, is juist positief gesteld over de strengere beveiliging op de Universiteit Leiden. “De universiteit neemt het onveilige gevoel van studenten eindelijk serieus. Ik hoop dat het onderwijs in dit jaar weer terugkeert naar inhoudelijke debatten die mogen schuren, maar zonder intimidatie.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk