Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

De wet staat niet toe dat ouderverenigingen of dorpsgemeenschappen het bestuur van een school overnemen om de school te behoeden voor sluiting. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Onderwijsrecht (NCOR). Vorige week werd bekend dat het aantal basisscholen dat de komende jaren zal moeten sluiten flink oploopt. Dit meldt NOS.

Door een daling van het aantal kinderen in Nederland kunnen veel kleine scholen niet langer het hoofd boven water houden. Deze daling zal naar verwachting nog tot 2025 nog aanhouden. Maar ouders en dorpen zien niet graag de laatste dorpsschool uit hun gemeente verdwijnen. Zeven ouderverenigingen uit krimpgebieden verspreid over het land hebben zich nu verenigd in de Kleine Scholen Coöperatie. Zij willen de schooltjes in hun dorpen redden door het bestuur over te nemen. Volgens het NCOR kan een schoolbestuur echter niet gedwongen worden een school over te dragen aan ouders, zoals de coöperatie dat van plan is.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs had om het onderzoek van NCOR gevraagd op verzoek van de Tweede Kamer. In een brief aan de Kleine Scholen Coöperatie schrijft hij dat het initiatief van de ouders in de geplande vorm ook niet mogelijk is door de regels voor onderwijsfinanciering.

Toch staan de staatssecretaris en de Tweede Kamer niet negatief tegenover het initiatief van de ouderverenigingen. Ook het NCOR adviseert om op landelijk niveau de regels aan te passen. Zo vindt het centrum dat het mogelijk gemaakt moet worden voor een scholengemeenschap om zich af wil splitsen als daarvoor goed onderbouwde plannen gemaakt zijn.

De Kleine Scholen Coöperatie is dan ook niet ontmoedigd door het negatieve advies van de NCOR. “Ik zie genoeg aanknopingspunten om onze plannen aan te passen en dit politiek op te lossen”, zegt initiatiefnemer Jan Schuurman Hess. “Er is een breed draagvlak in de Tweede Kamer voor ons initiatief”.

© Nationale Onderwijsgids