Logo_kpc

Nederland is een klein en dichtbevolkt land. Onze omvang en inwonersaantal is vergelijkbaar met de New York Metropolitan Area. Met de Randstad als centrum, Noord-Brabant als dichtbevolkte ‘buitenwijk’ en de Veluwe, de Waddeneilanden en de stranden als recreatiegebieden.
Wij kennen een cultuur van schoolnabijheid. Het sluiten van scholen en accepteren van grotere reisafstanden doen we niet graag. We hebben een land met een hoge scholendichtheid. 

Door KPC Groep is een infographic gemaakt die krimp in perspectief plaatst. Centraal staat de situatie in het primair onderwijs; uitgelicht wordt de provincie Noord-Brabant. 

Een aantal constateringen in vogelvlucht:

  • Het aantal heel kleine en kleine po-scholen is toegenomen.
  • Er zijn meer scholen die te maken hebben met kleine scholenproblematiek.
  • Het aantal po-scholen met meer dan 351 of met meer dan 146 leerlingen is gedaald. Dit is te verklaren uit de zichtbare krimp in leerlingaantallen.
  • Het aantal basisscholen is in de periode 2009-2013 licht toegenomen. De krimp heeft zich in eerste instantie dus niet vertaald in scholensluitingen.
  • We zien een beweging naar meer bestuurlijke concentratie, zeker in Noord-Brabant.

 
De keuze om scholen open te houden of te sluiten is een afweging tussen verschillende belangen en factoren. Het gaat om leefbaarheid, geld, denominatie, emoties en strategie.
KPC Groep biedt procesondersteuning in het afwegen van belangen. En rond specifieke bedrijfsmatige vraagstukken (financiën; bedrijfsvoering) kunnen we specialisten inschakelen.

Bekijk hier de infographic.

(Dit is een advertorial)