Basisschool De Zwerm uit Sint Maarten wint de TechniekTrofee 2015. De jury is onder de indruk van de breedte en de professionaliteit van het techniekaanbod en het enthousiasme bij leerkrachten, ouders en bedrijven in de omgeving. De prijs onderstreept welke basisschool uitblinkt in aandacht voor wetenschap en techniekonderwijs het beste verankerd heeft in het programma. Daarnaast moedigt het andere scholen aan om met techniek aan de slag te gaan.
Van de 51 scholen die meedongen naar de prijs, kwam De Zwerm dit jaar als beste uit de bus. De school ontvangt de TechniekTrofee, bestaande uit een oorkonde met een penning en een geldbedrag van 3500 euro. “Basisschool De Zwerm wil het beste uit ieder kind halen met wetenschap en techniekonderwijs. De school ademt techniek uit. In alle groepen bieden de leerkrachten techniek aan. Leerkrachten zijn getraind in ‘onderzoekend leren’ en coachen de kinderen om het zelf te ontdekken en te doen,“ licht Jan Daams, voorzitter van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds toe.
Robbert Smits, coördinator Wetenschap & Techniek: “Techniekonderwijs komt bij ons elke dag terug. In alle vakken. Dat is belangrijk, want door gebruik te maken van technische vraagstukjes leren kinderen op een heel leuke manier praktisch te denken, verder te onderzoeken en oplossingen te bedenken. Dit zijn kwaliteiten waar ieder kind baat bij heeft, of je later nou in de techniek werkt of als adviseur.”
Chris van Bokkum van TechniekTalent.nu: “Techniek daagt kinderen uit om op onderzoek uit te gaan en oplossingen te bedenken voor vragen die ze interessant vinden. Met de juiste begeleiding ontdekken jonge mensen zo hun talenten, die zij in de toekomstige samenleving kunnen inzetten. Deze school is daar een mooi voorbeeld van: zij leert kinderen kritisch nadenken over processen en geeft de kinderen vaardigheden mee die essentieel zijn in een snel veranderende maatschappij.”
De jury van de TechniekTrofee heeft besloten ook een aanmoedigingsprijs uit te reiken. Op vrijdag 26 juni wordt bekend gemaakt welke basisschool dit is geworden.
© Nationale Onderwijsgids