De regio Noordoost Friesland is gisteren door minister Blok benoemd tot krimpgebied. Friesland kampt ook met krimp op het gebied van onderwijs. Na de zomervakantie zullen bij tenminste zestien Friese basisscholen de deuren niet meer open gaan. Zeer veel scholen in Friesland houden het hoofd niet boven water. Dit meldt het Friesch Dagblad.
De regio Noordoost Fryslân wordt ook krimpgebied. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft dit op verzoek van de Tweede Kamer besloten. Met een krimpregio worden afspraken gemaakt om de effecten van bevolkings- en huishoudensdaling tegen te gaan. Het is de bedoeling dat Noordoost Fryslân een speciale bijdrage uit het gemeentefonds krijgt. Deze bijdrage, de opvolger van de krimpmaatstaf, wordt voor de periode van 2016 tot 2020 nog vastgesteld. Het voorstel voor de bijdrage ligt momenteel voor advies bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad voor de financiële verhoudingen.
In de afgelopen vijf jaar is het aantal leerlingen dat op een Friese basisschool onderwijs volgt terug gelopen van 62.200 naar 57.700. Dit is een krimp van ruim zeven procent. Volgens het Friesch Dagblad zijn er nog nooit zoveel scholen ten onder gegaan als nu. Veel kleine scholen kampen met dalende leerlingenaantallen. Daarnaast is het voor scholen in verschillende plaatsen onmogelijk gebleken om financieel het hoofd boven water te houden; zij hebben vestigingen moeten sluiten. Bevolkingskrimp zou de belangrijkste oorzaak zijn van de schoolsluitingen.
De laatste week van het schooljaar is deze week in gegaan. Voor zestien basisscholen is het de laatste week ooit. Leerlingen uit negen dorpen zullen daarnaast na de zomervakantie niet meer in hun eigen dorp naar school kunnen. Het aantal basisscholen is sinds 2010 met tien procent gedaald. Waar in 2010 de provincie nog 476 basisscholen telden, zullen dat er na de zomervakantie 429 zijn.
© Nationale Onderwijsgids