Bijna 1400 kinderen in de regio Parkstad doen mee aan het revolutionaire onderwijs en onderzoeksproject: 'De Gezonde Basisschool van de toekomst'. Ruim 600 kinderen die meedoen aan het project gaan de komende vier jaar gezond lunchen en snacken op school. Samen met kinderopvangmedewerkers bewegen en spelen de kinderen tijdens de pauze minstens een uur. Een andere groep eten wat ze willen in de middagpauze, maar doen wel mee aan alle sportieve en culturele activiteiten. Dat meldt Gezondeschool.nl.
Een flinke groep onderzoekers van de Universiteit Maastricht en GGD werken mee aan het onderzoek. Na vier jaar hopen de onderzoekers te meten dat de kinderen op deze scholen gezonder zijn, en beter presteren op school. Nog nergens is een onderzoek gedaan waarbij het effect is gemeten van gezond eten én bewegen gedurende langere tijd. Op 24 november is het project gestart tijdens het kick-off symposium in Kerkrade. Tijdens ditsymposium werd al snel duidelijk dat kinderen, ouders en leerkrachten erg positief waren over het nieuwe schoolritme.
Er werden inspirerende voorbeelden van gezonde scholen over heel de wereld vertoond. Zo blijkt dat in de meeste buurlanden al een lunch wordt aangeboden aan basisschoolleerlingen. Ook in deze regio zijn al verrassend veel inspirerende projecten zoals energizers in de klas, smaaklessen, actieve schoolpleinen, en kinderkooklessen voor scholen. Stervoetballer Nathan Rutjes (Roda JC) vertelde welke rol zijn school en ouders hebben gespeeld bij zijn ontwikkeling tot internationale topsporter. Topkok Toine Hermsen en een groep basisschoolleerlingen lieten het publiek zien en proeven hoe smaakontwikkeling werkt. Ook enkele leerkrachten vertelden hoe zij de eerste weken van ‘De Gezonde Basisschool van de toekomst' hebben ervaren.
© Nationale Onderwijsgids