Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Het lotingssysteem voor middelbare scholen in Utrecht werkt niet naar tevredenheid voor veel leerlingen en ouders. Ook dit jaar zijn weer honderden kinderen uitgeloot. Dit meldt NU.nl.

Dit jaar pakte de lotingsprocedure voor de elfjarige Anniko wel heel vervelend uit. Zij moet uiteindelijk naar de middelbare school van haar zesde keus, nadat ze twee keer is uitgeloot. Bij de eerste loting werd ze uitgeloot voor de school van haar eerste keus. Daarna bleek dat de drie volgende scholen op haar lijstje al vol zaten. Toen ze meedeed aan de tweede lotingsronde werd ze weer uitgeloot voor de school van haar vijfde keus. Daarmee is de school van haar zesde keus uiteindelijk de school geworden waar zij haar middelbare schooltijd gaat doorbrengen.
 
Haar vader hekelt het huidige lotingssysteem. Als ze van tevoren hadden geweten dat er zoveel aanmeldingen waren voor de beschikbare plekken op de school van de eerste keus, dan hadden ze waarschijnlijk een strategische keuze gemaakt voor de tweede school op het lijstje. Ook vraagt hij zich af waarom kinderen uit Utrecht geen voorrang krijgen op kinderen buiten Utrecht. “Dit lotingssysteem in Utrecht is voor 94 procent van de leerlingen in Utrecht prima, voor 4 procent zuur en voor 2 procent van de kinderen enorm zuur. Deze Utrechtse leerlingen zijn voor hun leven getekend doordat ze na hun best doen niet op de school van hun voorkeur komen en zelfs niet op hun tweede, derde of vierde keuze."
 
De gemeente Utrecht stelt elk jaar de POVO-procedure vast. Hierin staan afspraken over de aanmelding en toelating van basisschoolleerlingen tot het voortgezet onderwijs. Ook staan hierin lotingsprocedures beschreven wanneer er teveel aanmeldingen zijn op een middelbare school.