Een opdracht over woordenschat voor leerlingen uit groep 6 heeft op social media voor veel discussie gezorgd. Op Twitter verscheen gisteren een foto van de opdracht die als doel heeft de leerlingen de begrippen 'allochtoon' en 'autochtoon' bij te brengen. Dat meldt RTL Nieuws.
Aan de hand van stellingen moeten de kinderen telkens aankruisen of er een autochtoon of allochtoon persoon bedoeld wordt. Als derde optie kan 'allebei' worden aangekruist. Uitgeverij Malmberg krijgt van links en rechts veel kritiek over zich heen. Volgens velen heeft de opdracht een stereotype bevestigend karakter. Enkele opvallende stellingen zijn bijvoorbeeld: 'Piet is ontzettend zuinig', 'Kirsten heeft blauwe ogen en blond haar', 'Michael heeft rastahaar', 'Jelte heeft veel gevoel voor ritme'.
Een woordvoerster van Malmberg is het oneens met de kritiek. In een reactie benadrukt zij dat de leerkrachten eerst klassikaal uitleg geven over de begrippen. De betreffende opdracht is afkomstig uit de methode Taal actief en is bedoeld als een soort test om de uitleg over het verschil tussen de woorden toe te kunnen passen.
Opvallend is verder dat de uitgever zelf in het antwoordmodel op bijna alle stellingen de optie 'kan allebei' heeft aangekruist. Alleen de stellingen 'Laura woont in Rotterdam en is er ook geboren' en 'Pierre woont nu in Zeist, maar is in Frankrijk geboren' kunnen volgens Malmberg respectievelijk in de categorie 'autochtoon' en 'allochtoon' worden geplaatst. Of de leerlingen de verschillen tussen de begrippen op deze manier leren, is dus zeer de vraag.
Tegenwoordig hebben de begrippen 'allochtoon' en 'autochtoon' een andere lading dan vijf jaar geleden, toen de woordenschatopdracht is gemaakt. De discussie die er momenteel gevoerd wordt over de opgave – die volgens velen toch een vooroordeel bevestigende toon heeft – wordt snel door het hele land verspreid. Malmberg zegt voorlopig niets kwijt te willen over het behouden of verwijderen van de opgave. Wel wordt er naar aanleiding van de ophef nog eens goed naar gekeken, aldus de woordvoerster.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids