Leren programmeren en samenwerken in het Engels met leerlingen uit Estland, Finland en Turkije. Dat is wat de kleuters van Ellen Verweij, lerares op de Prins Willem Alexanderschool in Beusichem, doen in het eTwinning project ‘Beebot-challenge’. Reden voor eTwinning om dit win-win-winproject in de spotlight te zetten in de week van de mediawijsheid. Dat meldt Nuffic.
Digitale vaardigheden, zoals mediawijsheid en programmeren, zijn meer dan ooit belangrijk in het onderwijs. Maar hoe pas je het in de lessen in? Liefst op een laagdrempelige en leuke manier, vindt lerares Ellen Verweij. Zij gebruikt al jaren eTwinning, een online platform om samen te werken met collega’s in het buitenland. Daarmee maakt ze haar lessen extra waardevol, voor de leerlingen en voor haarzelf.
Met de Beebot, een klein robotje in de vorm van een bij, leren de kinderen de eerste beginselen van het programmeren. "Op elke leeftijd kun je daarmee beginnen", zegt Verweij. Zij koppelt de Beebot-les aan de Engelse les, dus de kinderen krijgen uitleg in het Engels en leren nieuwe woordjes. De Beebot voert uit wat de kinderen hebben geprogrammeerd: naar links of naar rechts, of een plaatje aanwijzen op een poster.
De kleuters hebben via eTwinning direct contact met de school in Estland. Ze dagen elkaar over en weer uit met steeds weer nieuwe Beebot-opdrachten en bekijken de filmpjes daarvan via eTwinning. Het is een goed voorbeeld van een uitgekiend vakoverstijgend project waarin leerlingen leren samenwerken, diverse digitale vaardigheden oefenen en ook nog eens Engels praten. Ellen Verweij: "Het wakkert hun nieuwsgierigheid aan: hoe ziet de klas in Estland eruit? Ze verwonderen zich erover dat er op de school in Estland veel meer Beebots en computers zijn dan bij ons. Voor mij is dit een fantastische manier van werken, van betekenisvol onderwijs. Je verrijkt de wereld van de kinderen zonder op reis te gaan. Ze hebben er plezier in en hebben geen idee dat ze met leren bezig zijn."
Via eTwinning vinden meer bijna 500.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids