Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Naast het vele eindexamennieuws was er in week 19 ook nog ruimte voor berichten over duurdere kinderopvang, een pensioendagactie en de leerKRACHT-aanpak.

Maandag: helft universiteitsmedewerkers ervaart sociaal onveilige werkomgeving 

De helft van de universiteitsmedewerkers werkt op een afdeling waar sprake is of is geweest van een sociaal onveilige werkomgeving. Vier op de tien heeft hier zelfs persoonlijk mee te maken (gehad). Van deze groep zit 44 procent nog steeds in deze onveilige situatie. De vormen van sociale onveiligheid variëren van pesten, machtsmisbruik, vernederen en uitsluiten tot het achterhouden van informatie en (seksuele) intimidatie.
 

Dinsdag: leerKRACHT-aanpak lijkt te werken

De aanpak van stichting leerKRACHT helpt scholen en leraren een verbetercultuur te creëren. Hierbij leren docenten van elkaar onderling en wordt ernaar gestreefd om samen met leerlingen en de schoolleiding het onderwijs te verbeteren. Dit kan een positief effect hebben op de onderwijskwaliteit.
 

Woensdag: Ouders moeten meer gaan betalen aan de kinderopvang

De 250 miljoen euro die de overheid extra begroot heeft voor de kinderopvangtoeslag, is niet genoeg. Kinderopvangorganisaties kampen met stijgende kosten door onder andere de hogere kwaliteitseisen die de overheid gesteld heeft. Ze kunnen niet anders dan hun prijzen verhogen.
 

Donderdag: Pensioenactiedag

Op woensdag 29 mei wordt gestaakt. Vakbonden in alle sectoren roepen alle werkenden op om tijdens de pensioenactiedag het werk neer te leggen. Het onderwijs staakt niet. Wel hebben de onderwijsvakbonden schoolbesturen gevraagd om medewerkers die lid zijn van de vakbond deel te laten nemen aan regionale bijeenkomsten.
 

Vrijdag: Duizenden havisten klagen over examen wiskunde A

De eerste examendag is achter de rug en meteen werd het LAKS overspoeld met klachten. Ruim 20.000 klachten kwamen binnen over de eerste zes eindexamens, waarvan de helft over wiskunde A voor de havo: "Scholieren vonden wiskunde te moeilijk en te lang.” De opmerkelijkste grief kwam van een scholier die klaagde over het gekrijs van een pauw tijdens het examen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids