Sporten, op muziekles, je verjaardag vieren, met de fiets naar school of een uitje. Voor de meeste kinderen is dit de normaalste zaak van de wereld, maar niet elke ouder kan dit betalen. Armoede komt veel meer voor dan veel mensen denken. En de kinderen zijn vaak de dupe. In Nederland groeit gemiddeld één op de twaalf kinderen en jongeren op in een gezin dat financieel de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen. Gemeente Steenwijkerland is hierop geen uitzondering. Dat meldt de gemeente Steenwijkerland.
Wethouder Trijn Jongman: "Daarom worden nu alle regelingen die er zijn om kinderen in armoede te ondersteunen ondergebracht bij ‘Sam& alle kinderen’. Een digitaal platform waar alle regelingen in één oogopslag te vinden zijn."
Fondsen en regelingen
Vanaf 1 maart 2022 sluit gemeente Steenwijkerland aan bij ‘Sam& voor alle kinderen’. Dit is een digitaal portaal waarbij verschillende fondsen samenwerken en waarin alle regelingen en vergoedingen voor kinderen te vinden zijn. Nu is dat nog geregeld in verschillende fondsen en regelingen. Zoals onder andere het Jeugdsportfonds, het zwemfonds, de regeling sociaal culturele activiteiten en de computerregeling. Wethouder Trijn Jongman: "Een fiets, laptop voor school of een sport beoefenen, het is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Met Sam& geven we kinderen die in armoede opgroeien een kans om mee te doen. Het mooie van dit initiatief is dat er nu één platform is voor het aanvragen van voorzieningen. Dat is wel zo overzichtelijk."
Sam&
Sam& is een samenwerkingsverband van Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Het samenwerkingsverband in Steenwijkerland is er voor de kinderen van alle ouders met een laag inkomen (130 procent van het bijstandsnorm). Zoals ouders met een (bijstand)uitkering, werkende ouders met een laag inkomen, ZZP-ers met weinig werk of ouders met schulden. Via de website www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders én intermediairs een aanvraag doen. In Steenwijkerland zijn er verschillende intermediairs actief vanuit de gemeente, maar ook vanuit belangrijke partners. Zoals Sociaal Werk De Kop, Stichting JY, het onderwijs, Vluchtelingenwerk Nederland om een paar voorbeelden te benoemen. Sam& zorgt ervoor dat de aanvraag bij de juiste organisatie terechtkomt.
Wethouder Trijn Jongman: "Door de beschikbare voorzieningen op één plek te ‘verzamelen’, hoef je als ouder niet meer naar verschillende organisaties. Het is al moeilijk genoeg om hulp te vragen. Dit moet zo gemakkelijk mogelijk zijn. We hopen dat ouders nu eerder een aanvraag indienen voor hun kind(eren). Want ieder kind telt mee."
Door: Nationale Onderwijsgids