De groep ouders met onvoldoende geld voor schoolspullen voor hun kinderen wordt steeds groter. Stichting Leergeld Nederland zag het aantal hulpaanvragen dit jaar flink stijgen. Naast ouders die leven van een uitkering, hebben ook steeds meer ouders met een baan hulp nodig. Dat meldt de NOS.
Werkende ouders komen steeds vaker in de problemen vanwege de stijgende energiekosten of door schulden, legt Van den Biggelaar, directeur van Stichting Leergeld Nederland, uit. Daarnaast verdienen die ouders net te veel om recht te hebben op de gemeentelijke toeslagen. “Ze vallen tussen wal en schip en daardoor is het soms niet mogelijk om schoolspullen voor hun kinderen te kopen."
Grens minimaal besteedbaar inkomen
Een oplossing zou zijn dat gemeenten de norm voor het minimaal besteedbare inkomen verhogen. Op basis daarvan hebben mensen wel of geen recht op hulp van hun gemeente. “Als die grens omhoog gaat, hebben meer ouders recht op geld, waardoor ze ook minder vaak aankloppen voor hulp.”
Het verschilt per regio of ouders in aanmerking komen voor hulp. Stichting Leergeld bestaat uit zo’n 110 regionale afdelingen, die allemaal hun eigen inkomensregels hebben.
Verplichte laptop
Van den Biggelaar vindt het niet juist dat ouders zelf voor de kosten van een verplichte laptop opdraaien. “Het onderwijs wordt betaald, en de laptop die je daarvoor nodig hebt zou daarom ook vergoed moeten worden.” De directeur zegt dat het ministerie van Onderwijs daarvoor de portemonnee moet trekken.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk