Normal_nature-3357992_1920

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Scholen én ouders hebben te weinig oog voor online kinderlokken

Ouders waarschuwen hun kinderen al jaren om tijdens het buitenspelen niet met vreemde mensen mee te gaan. Maar veel ouders zijn zich er niet van bewust dat dit online ook kan gebeuren. Scholen zelf besteden daar ook lang niet altijd aandacht aan.

Dinsdag: Geneeskundestudenten willen hogere vergoeding tijdens coschappen

Geneeskundestudenten willen een hogere vergoeding voor hun coschappen in het ziekenhuis. De Geneeskundestudent, een organisatie die de belangen van de toekomstige artsen behartigt, voert vandaag online actie. De studenten zelf bieden een petitie aan bij werkgeversorganisatie de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). 

Woensdag: Leren over seksualiteit en diversiteit hoort bij de gestelde kerndoelen

Kinderen moeten leren om respectvol om te gaan met seksualiteit en diversiteit. Dat hoort bij de kerndoelen. Dat benadrukte onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op vragen over de Week van de Lentekriebels. 

Donderdag: Medewerkers Rutgers bedreigd na ophef Week van de Lentekriebels

Onder ouders is er een grote onrust ontstaan over de Week van de Lentekriebels. Dat komt voornamelijk vanwege uit de context gehaald lesmateriaal en valse berichtgeving. Werknemers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers worden zelfs online bedreigd. De politie heeft al aangegeven de sociale media in de gaten te houden.

Vrijdag: Helft van de scholen primair onderwijs heeft straks geen directeur meer

Ongeveer de helft van de huidige schoolleiders gaat binnen nu en tien jaar met pensioen. Daardoor zou er een schoolleiderstekort van 13,6 procent ontstaan. Dat blijkt uit de recente verkenning ‘Schoolleiders werven en behouden door arbeidsvoorwaarden op maat’ dat door het Arbeidsplatform PO is gepubliceerd. “Als er nu niet meer aandacht komt voor betere arbeidsvoorwaarden op maat voor schooldirecteuren, is de kans groot dat de helft van de scholen straks zonder zit”, aldus Karin Straus, voorzitter AVS. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk