Schoolreisjes worden duurder en ouders kunnen dat niet allemaal meer betalen. Daarom slaan basisscholen nu steeds vaker alarm. Zij willen de kosten van schoolreisjes voor hun leerlingen vergoeden. Het Jeugdeducatiefonds krijgt van alle kanten aanvragen. Dat meldt Hart van Nederland.
Basisschool De Horizon uit Amstelveen neemt al geruime tijd maatregelen. Op schoolkamp gaan ze met de fiets, want met de bus zijn ze veel duurder uit. Tijdens het kamp zijn de verschillende maaltijden geregeld door het Jeugdeducatiefonds.
Dagelijks leven een stuk duurder
Voor veel leerlingen is ook het dagelijks leven een stuk duurder geworden. Zo heeft de school altijd extra brood in vriezer liggen voor de leerlingen die geen lunch hebben meegenomen. Schoolspullen worden ook betaald door de school zelf.
Speciaal potje voor schoolreisjes
De school probeert het gehele jaar door zo weinig mogelijk geld uit te geven omdat anders het schoolreisje en het kamp niet door kunnen gaan. Voor de schoolreisjes is er een speciaal potje gemaakt en daarmee probeert De Horizon de extra activiteiten altijd door te laten gaan.
Schoolreisjes zijn volgens Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, ontzettend belangrijk. Basisscholen kunnen hulp vragen bij het Jeugdeducatiefonds. Afgelopen schooljaar heeft het fonds 2500 schoolreisjes, schoolkampen en excursies vergoed. Daarmee konden 200.000 leerlingen blij worden gemaakt.
Vrijwillige ouderbijdrage
Mariëlle Paul van Funderend Onderwijs en Emancipatie liet onlangs aan Hart van Nederland weten dat er geen extra geld beschikbaar komt om de dalende inkomsten uit de ouderbijdrage te ondersteunen. Het onderwijsbudget is volgens Paul bestemd voor goed onderwijs. Op de OCW-begroting is geen extra geld beschikbaar gezet om scholen te ondersteunen vanwege de dalende inkomsten uit de vrijwillige ouderbijdrage.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk