Rotterdam krijgt eigen SpaceBuzz-raket speciaal voor basisschoolleerlingen

Rotterdam neemt vandaag afscheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb met een spectaculair cadeau: een speciaal voor Rotterdam ontworpen SpaceBuzz-raket: de RTM010. Hiermee is Rotterdam de eerste stad met een eigen SpaceBuzz-raket die het lesaanbod voor kinderen op de basisschool verbreedt en verdiept. Vandaag zal de burgemeester de Rotterdamse raket feestelijk lancerensamen met tientallen kinderen. Dat meldt Wijzerwel.

Rotterdam geeft burgemeester Aboutaleb een cadeau dat past bij zijn leiderschap en de toekomstgerichte ambities van de stad. De SpaceBuzz-raket biedt de jeugd in de regio Rotterdam een blik op de toekomst en daagt hen uit groot te dromen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving. Het is een blijvende investering in de toekomst van de stad.

VR-educatieprogramma 

De RTM 010 is meer dan een raket. Het maakt deel uit van een uitgebreid VR- educatieprogramma dat jongeren uit alle wijken van Rotterdam de kans biedt om op interactieve wijze te leren over technologie, duurzaamheid, innovatie en burgerschap. Het SpaceBuzz-programma is speciaal afgestemd op thema’s die belangrijk zijn voor de stad, zoals de haven, architectuur, techniek en innovatie.

Aarde vanuit de ruimte 

Het programma SpaceBuzz is gebaseerd op de ervaringen van astronaut André Kuipers, die vanuit de ruimte het overview-effect heeft ervaren; het diepe besef van kwetsbaarheid en schoonheid van de aarde dat astronauten ervaren wanneer ze de planeet vanuit de ruimte zien. In de RTM010 gaan Rotterdamse kinderen dit straks zelf ervaren. Via Virtual Reality maken kinderen samen met André Kuipers een levensechte ruimtereis, waarbij ze gestimuleerd worden na te denken over duurzaamheid, burgerschap en innovatie. Het programma heeft bijzondere aandacht voor kinderen in aandachtswijken en voor het enthousiasmeren van meisjes voor technologie.

De feestelijke lancering van de RTM010 vindt plaats op 25 september om 14.00 uur voor het stadshuis aan de Coolsingel, waar burgemeester Aboutaleb samen met 50 Rotterdamse kinderen de raket officieel in gebruik neemt. Astronaut André Kuipers en Neelie Kroes zijn aanwezig bij deze bijzondere gelegenheid.

Door: Nationale Onderwijsgids