VVN roept ouders op kinderen vaker te voet of per fiets naar school te brengen

Op dinsdag 8 oktober lanceert Veilig Verkeer Nederland (VVN) een nieuwe landelijke campagne gericht op het bevorderen van een veilige schoolomgeving. Uit een recent onderzoek van VVN blijkt dat 60 procent van de ouders hun kinderen wel eens met de auto naar school brengt! Daarnaast bestempelt slechts 42 procent van de ouders de verkeerssituatie voor hun kinderen als veilig. Deze cijfers vormen een belangrijk haakje voor de nieuwe campagne onder het motto "Meedoen is makkelijk". VVN wil ouders stimuleren om vaker de auto te laten staan en hun kinderen lopend of fietsend naar school te brengen. Dit draagt niet alleen bij aan de verkeersveiligheid rondom scholen, maar helpt kinderen ook om verkeerservaring op te doen. Dat meldt VVN. 

De commercial rondom de campagne, die wordt uitgezonden via radio, digitale televisie en online- en socialkanalen, benadrukt de rol van ouders als voorbeeld voor hun kinderen. Ouders beschouwen de auto als een veilig vervoermiddel om hun kinderen naar school te brengen, maar beseffen niet dat ze daarmee zelf bijdragen aan het probleem. De onveilige situatie rond scholen wordt voornamelijk veroorzaakt door te veel verkeer tegelijkertijd en geparkeerde of stilstaande auto’s die kinderen brengen of ophalen. Daarnaast worden hardrijden en automobilisten die zich niet aan de verkeersregels houden vaak als onveilig genoemd. Ouders geven aan dat maatregelen zoals het verlagen van de snelheid, het aanleggen van veilige oversteekplaatsen en het instellen van autovrije zones rondom scholen het meest effectief zouden zijn voor een veilige schoolomgeving. 

Actief deelenemen aan het verkeer 

Door samen actief deel te nemen aan het verkeer, bijvoorbeeld door de route naar school te lopen of te fietsen, helpen ouders hun kinderen belangrijke verkeersvaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast vermindert dit het autogebruik rondom scholen, de parkeerdrukte en de ergernissen van buurtbewoners, wat bijdraagt aan een veiligere en prettige schoolomgeving. "Het is belangrijk dat ouders zich realiseren dat ze door kleine, eenvoudige acties, zoals vaker lopend of fietsend naar school gaan, de verkeersveiligheid rondom scholen substantieel kunnen verbeteren. Want als we zo trots zijn op het moment dat onze kinderen kunnen fietsen, waarom brengen we ze dan nog steeds met de auto naar school? Bovendien maakt het de buurt blijer," aldus Evert-Jan Hulshof, directeur van VVN. 

Zorgen om verkeersveiligheid rondom scholen 

Uit de jaarlijkse flitspeiling van VVN blijkt verder dat ouders zich zorgen maken over de verkeersveiligheid rondom scholen. Bijna een derde van de ouders vindt de directe schoolomgeving onveilig, met name door verkeersdrukte, foutgeparkeerde auto’s en automobilisten die zich niet aan de regels houden. Toch geeft 40 procent van de ouders aan bereid te zijn hun kinderen vaker te voet of per fiets naar school te brengen als dat de verkeersveiligheid zou verbeteren.

Ouders bewustmaken 

VVN wil met de nieuwe campagne ouders bewustmaken van hun cruciale rol in het creëren van een veiligere schoolomgeving. De campagne moedigt ouders aan om vaker de auto te laten staan en samen met hun kind de route naar school te voet of met de fiets af te leggen. Dit is niet alleen gezonder en leuker, maar het helpt kinderen ook om zelfstandiger en veiliger deel te nemen aan het verkeer. Hulshof: "Door samen kilometers te maken in het verkeer, kunnen ouders hun kinderen leren hoe ze zich veilig door het verkeer bewegen. Het is een kleine bijdrage met een grote impact. En zeg nou zelf, iedereen is ooit kind geweest en herinnert zich hoe bijzonder het was om samen naar school te lopen of fietsen."

Actie ondernemen 

De campagne loopt vanaf dinsdag 8 oktober en zal gedurende twee weken zichtbaar zijn op diverse platforms. In deze periode hoopt VVN een breed publiek te bereiken en ouders te inspireren om actie te ondernemen voor een veiligere schoolomgeving. Door de inzet van herkenbare, dagelijkse verkeerssituaties en de positieve boodschap "Meedoen is makkelijk", wil VVN laten zien dat verkeersveiligheid begint met eenvoudige keuzes. Meer informatie over de campagne en tips voor ouders zijn te vinden op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids