Obs De Bloementuin is een grote inspiratie voor burgemeester Carola Schouten

Gisteren bezocht kersverse burgemeester Carola Schouten obs De Bloementuin, die prachtige resultaten haalt. Deze school werkt met het programma Goud Onderwijs en maakt gebruik van dagprogrammering via het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). In deze dagprogrammering werkt de school samen met krachtige partners, waaronder Feyenoord. Leerkrachten willen graag werken op deze school. Goede redenen voor de burgemeester om daar meer over te horen. "Mooi en inspirerend. Dit gunnen we alle kinderen van Rotterdam-Zuid." Dat meldt Cedgroep.

Goud Onderwijs richt zich op een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van het Nederlandse onderwijs. De CED-Groep heeft, als officiële partner van de Amerikaanse succesformule Uncommon Schools, het Amerikaanse principe doorontwikkeld voor het Nederlandse onderwijs. Het doel: leerkrachten laten excelleren en alle leerlingen het maximale uit zichzelf laten halen. Een van de pijlers van Goud Onderwijs is Effectieve Organisatie. Zo werkt de school bijvoorbeeld met een operationeel leider en een inhoudelijk leider. De inhoudelijk leider is elke dag aanwezig in de klassen en geeft coaching on the job.

Gestructureerd programma 

Dagprogrammering biedt een gestructureerd programma dat zowel binnen als buiten de reguliere schooluren plaatsvindt. Leerlingen hebben tien extra uren leertijd per week. Feyenoord vult een deel van deze uren. Naast pauzesport en keuzeprofielen voor structureel sporten na schooltijd, verzorgt Feyenoord onder meer lessen over 21e-eeuwse vaardigheden, beroepen van de toekomst, STEM-onderwijs en de ontwikkeling van talent in identiteit. Ook is er aandacht voor de grove motoriek in groep 1 tot en met 5.

Langer op school blijven 

'Wat hebben jullie vandaag gedaan?’ wil de burgemeester weten van de kinderen. De kinderen vertellen enthousiast. Op iedere vraag die de burgemeester stelt, kan ze een positief antwoord verwachten. Ja, de kinderen vinden spelling en rekenen leuk. En ja, ze vinden het fijn om langer op school te blijven. "Goed gedaan", complimenteert de burgemeester de school.

Sterk en volledig lerarenteam 

Het is de school gelukt om een sterk en volledig team te hebben, ondanks het lerarentekort. De partners van de dagprogrammering vormen nog een extra schil om de school. Ook is de Bloementuin een opleidingsschool, waardoor in bijna iedere groep een student van de PABO aanwezig is. Op Goud-scholen ligt de lat altijd hoog. Voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten. Waar de studenten het op andere scholen niet altijd redden, gaat het bij de Bloementuin wel goed. Dit maakt dat deze stagiaires na hun studie graag willen werken bij De Bloementuin. Een leerkracht vertelt dat de hoge ambities van het onderwijsverbeteringstraject Goud Onderwijs voor hem een drijfveer waren om te solliciteren.

Door: Nationale Onderwijsgids