Basisschoolleerlingen in Nederland doen onderzoek naar meertaligheid

Op dinsdag 12 november worden 5.300 basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 voor één dag echte onderzoekers. Ze gaan een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit en Tilburg University over meertaligheid in de omgeving. Het project Alle Scholen Verzamelen wordt georganiseerd door de Wetenschapsknooppunten, die zijn verbonden aan de Nederlandse Universiteiten. De leerlingen zitten op 150 basisscholen, verspreid door het hele land. Dat meldt Tilburg University. 

Alle Scholen Verzamelen is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Onderzoekers van de universiteit schakelen de hulp in van kinderen uit het hele land om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 verzamelen samen op één dag data voor echt wetenschappelijk onderzoek. Zo ontdekken ze wat wetenschap is en ontwikkelen ze een onderzoekende houding. 

Taal Detectives 

Dit jaar gaan leerlingen aan de slag met het onderzoek van dr. Max Spotti (Tilburg University) en dr. Eva Knopp (Radboud Universiteit) met de titel 'Taal Detectives: een speurtocht naar de talen om je heen'. Leerlingen onderzoeken het taallandschap in de omgeving van hun school door te speuren naar verschillende talen op bijvoorbeeld borden, muren en ramen. Zo ontdekken ze welke talen en dialecten worden gebruikt in hun omgeving en krijgen ze een indruk hoe dit verschilt binnen Nederland. Terug in de klas bespreken ze welke talen ze hebben gevonden en waarom deze talen mogelijk worden gebruikt op deze locaties. Zo brengen de leerlingen de diversiteit van taal in hun omgeving in kaart. Door mee te doen aan dit onderzoek oefenen leerlingen met een wetenschappelijke manier van denken bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.

Wetenschapsknooppunten 

Het project Alle Scholen Verzamelen wordt georganiseerd door de landelijke Wetenschapsknooppunten, die zijn verbonden aan de universiteiten in Nederland. Ze fungeren als regionale netwerken waarin universiteiten, (basis)scholen, schoolbesturen en lerarenopleidingen samenwerken. De Wetenschapsknooppunten zetten zich in voor de ontwikkeling van jonge kinderen tot kritische wereldburgers, die gedreven door nieuwsgierigheid goede vragen kunnen stellen, antwoorden kunnen zoeken en deze op waarde kunnen schatten. Klik hier voor meer informatie over het project.

Door: Nationale Onderwijsgids