NVAO

DEN HAAG - De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) reageerde negatief op het nieuws dat de verkorte hbo-opleidingen te makkelijk diploma's uitdelen. Dat meldt ScienceGuide.

De NVAO heeft de problemen die nu door de Inspectie van het Onderwijs aan het licht waren gebracht al eerder gemeld bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat was al in 2009. Destijds leidde dat tot aangescherpte regels voor de sector bij de bepaling van de studielast bij deze opleidingen. Uit het rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat deze regels dus niet goed nageleefd worden.

De NVAO vindt korte opleidingen acceptabel, zolang er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. "Opleidingen dienen te zijn gebaseerd op een gedegen en overtuigende onderwijsvisie, ingebed in goede kwaliteitszorg en -borg, goed onderbouwd en verantwoord en mogen het aan de studenten beloofde bachelorniveau ten minste niet te ondermijnen", aldus een woordvoerder. 

De organisatie wil de verantwoordelijkheid bij de opleidingen zelf laten. Er was daarom eerder al een herstelperiode ingesteld, waarin onvolkomenheden aan de kaak kunnen worden gesteld en de opleidingen eventuele misstanden kunnen verbeteren.

Van de vijf opleidingen die de NVAO heeft beoordeeld, kregen twee mogelijkheid tot een herstelperiode en werd één volledig afgekeurd. De Onderwijsinspectie had in totaal 13 opleidingen onderzocht. De overige acht zullen nog worden beoordeeld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem