Uit onderzoek van ResCon in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven blijkt dat eerstelijnszorgverleners lees- en schrijfproblemen nog onvoldoende aanpakken bij hun patiënten. Een ruime meerderheid vindt het wel haar taak, maar mist de kennis om laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en patiënten te wijzen op de mogelijkheden die er zijn voor taalscholing. De campagne Taal maakt gezonder biedt hiervoor informatie, tips en tools. Het initiatief sluit aan bij de aanbeveling in het vandaag gepubliceerde rapport van NIVEL dat meer interventies nodig zijn om de gezondheidsvaardigheden van patiënten te bevorderen.
Marja van Bijsterveldt, voorzitter Stichting Lezen & Schrijven: “Investeren in taalscholing loont niet alleen, het is de verantwoordelijkheid van elke professionele organisatie. Ook in de zorg. Een onsje taal, kan een kilo zorg voorkomen.”
Na haar toespraak ontving H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden het eerste exemplaar van het wachtkamerboekje Taal maakt gezonder. Het boekje is een van de materialen van de campagne die zorgverleners kunnen inzetten om lees- en schrijfproblemen bespreekbaar te maken in hun dagelijks werk. In het boekje vertellen onder meer ex-laaggeletterden, maar ook Pieter van den Hoogenband, Gerda Havertong, Ton Heerts (voorzitter FNV), Anita Witzier, Frans Bauer en Tania Kross over hun ervaringen met de eerstelijnszorg en het belang van taal.
© Nationale Onderwijsgids
Er is een groot verschil tussen analfabeet en laaggeletterd, Agneta.
Wat is er mis met het woord Analfabeet??? Is dat te confronterend omdat het precies weergeeft wat het is? Stop met dat verhullend taalgebruik; dat is pas laaggeletterd!