Normal_kunstmatige_intelligentie__artificial_intelligence__ai

Op maandag 1 april vindt vanaf 17.00 uur in Amsterdam een paneldiscussie plaats over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op het lesgeven en leren in de toekomst. Hiermee willen de betrokkenen het debat hierover openen, want: “AI zal de komende decennia een diepgaand effect hebben op ons beroepsleven”, en daar moet de onderwijssector in mee gaan. Dit meldt Le Rosey.

"We staan aan de vooravond van een technologische revolutie die onze manier van leven, ons werk en onze relaties fundamenteel zal veranderen. Vanwege zijn schaal, omvang en complexiteit, zal deze verandering heel anders zijn dan alles wat de mensheid heeft gekend." (Wereld Economisch Forum).
 
Kunstmatige intelligentie zal de komende decennia een diepgaand effect hebben op ons beroepsleven. Gevoed door big data, helpt AI ons een aantal problemen op te lossen. Het helpt ons om ziektes te genezen, schone energie te creëren en bruikbare en betaalbare openbare diensten te bouwen. Maar het zal ook een enorme verandering teweegbrengen in de manier waarop we leven, aldus Le Rosey.
 
De onderwijssector moet voorbereid zijn op de aanstaande impact van kunstmatige intelligentie - vooral op de nieuwe vaardigheden die nodig zijn, de integratie van AI-hulpmiddelen in het onderwijssysteem, de plaats en rol van de leraar en van scholen zelf als ruimtes voor leren en socialisatie. Dit zijn allemaal kwesties die zowel hoop als angstgevoelens teweegbrengen, die zowel realistische als vergezochte voorspellingen inspireren, en een zorgvuldige reflectie vragen over wat voor soort toekomst we willen.
 
Het panel is gevormd om het debat te openen, zodat het belang van deze komende veranderingen beter wordt begrepen; specialisten uit de onderwijswereld en AI zullen hun eigen ideeën met het publiek delen en vervolgens de vragen bespreken die worden opgeworpen.
 
Experts die aan de discussie deelnemen zijn onder andere: prof.dr. Holger Hoos, hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit Leiden, prof.dr. Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van de Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en prof.dr. Jelle Jolles, professor e.m. Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van het Centre for Brain & Learning.
 
De paneldiscussie vindt plaats op 1 april 2019 van 17.00 tot 20.00 uur in Amsterdam.
 
Door: Nationale Onderwijsgids