Een derde van de burgerhulpverleners heeft jaarlijkse opfriscursus niet gedaan

Van de 270.000 geregistreerde burgerhulpverleners in Nederland heeft 30 procent de jaarlijkse opfris reanimatiecursus niet gevolgd. Dat blijkt uit cijfers van HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie. De achterstallige scholing kan er op termijn toe leiden, dat de burgerhulpverleners niet meer opgeroepen worden bij meldingen van een hartstilstand. De Hartstichting roept hen daarom op om in actie te komen. Dat meldt de Hartstichting. 

In welke mate het aantal burgerhulpverleners afneemt, verschilt per provincie. Zo is de daling in de provincie Zuid-Holland het grootst: 34 procent. De provincie Limburg verliest procentueel de minste burgerhulpverleners. Daar geldt een afname van 26 procent. Veel burgerhulpverleners raakten op achterstand door de coronamaatregelen. Daardoor was het niet of beperkt mogelijk om een reanimatiecursus te volgen.  Aart Bosmans, voorzitter van HartslagNu: "Voor de pandemie zat het bij mensen in het systeem om een opfriscursus te volgen. Die gewenning is nu verdwenen. We hebben meerdere keren een herinnering gestuurd naar de mensen, maar dat heeft helaas niet het gewenste effect gehad."

Oproepsysteem 

Burgerhulpverleners die de herhaaltraining niet volgen of deze niet hebben geregistreerd, dreigen uit het oproepsysteem gehaald te worden. “Dat is bedoeld als stok achter de deur. In de praktijk zullen ook andere factoren meewegen, zoals hoe vaak iemand reageert op een oproep. Als een account al langere tijd inactief is, dan zal deze inderdaad worden verwijderd.”

Door: Nationale Onderwijsgids