Kinderen krijgen massaal huiswerkbegeleiding, is dat wel goed?

Wat is er aan de hand met ons onderwijs? De behoefte aan bijles- en huiswerkbegeleiding is groter dan ooit. Is het een noodoplossing voor een fundamenteel probleem? En schept dit een nieuwe kloof en grotere kansenongelijkheid in de samenleving? VPRO Tegenlicht volgt ouders, onderwijsexperts en activisten die proberen ons onderwijs te verbeteren. Dat meldt de VPRO. 

Het reguliere onderwijs lijkt het aanleren van de basisvaardigheden als rekenen en lezen steeds slechter voor elkaar te krijgen. De inspectie luidt ieder jaar harder de noodklok en ouders zoeken steeds vaker naar oplossingen buiten het reguliere onderwijs om. Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid de afgelopen jaren. Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken en zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat kinderen zo massaal aan de bijles moeten?

Bijlesschool 

In Rotterdam houdt Louisa Boulkhrif van Stichting ZuiderLokaal met tientallen vrijwilligers een grote bijlesschool in de lucht. Louisa en haar zussen zijn de steun en toeverlaat geworden van vele arme mede-Rotterdammers die zien dat hun kinderen bijles nodig hebben, maar daar lang niet altijd het geld voor hebben. ZuiderLokaal helpt honderden kinderen, maar het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, want er staan nog honderden kinderen op de wachtlijst.

Eigen methode voor rekenen en taal 

Sezgin Cihangir is onderwijsactivist en directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut dat een eigen methode voor onder meer rekenen en taal aanbiedt. Bij zijn instituut in Amstelveen ziet hij lang niet alleen well-to-do gezinnen als klant, maar ook mensen die een jaar vakantie overslaan zodat hun kind de basisvaardigheden rekenen onder de knie kan krijgen. Hij pleit voor het overbodig maken van bijna alle vormen van bijles.

VPRO Tegenlicht: Nederland bij de les, zondag 8 september, 22.05 uur, VPRO, NPO 2  en NPO Start.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Reinout Steenhuizen