Een vaste school voor kinderen van vluchtelingen of expats om het Nederlands onder de knie te krijgen is onlangs in Meppel geopend. De eerste lessen werden dinsdag 3 september in de speciale taalschool gegeven. Deze taalschool zit in een gedeelte van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Werkhorst. Dat meldt RTV Drenthe.
De taalschool leert kinderen uit het buitenland de Nederlandse taal. Als de kinderen dat onder de knie hebben, gaan ze naar de basisschool of middelbare school. De taalschool in Meppel is voor kinderen van 2 tot en met 18 jaar.
Nieuwkomersonderwijs
Het nieuwkomersonderwijs werd voor de zomervakantie nog in verschillende Drentse gemeenten gegeven. Volgens Niels Strolenberg, voorzitter van onderwijsstichting Promes, is alle kennis nu tenminste op één locatie te vinden. Onderwijsstichting Vomeo heeft samen met Promes de taalschool opgericht.
Taalschool
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt de taalschool uit Meppel uniek. Taalscholen in Nederland zijn vrij normaal, maar in Meppel komen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs samen. Kinderen kunnen daardoor makkelijker doorstromen naar het basisonderwijs of juist de stap maken van de basisschool naar de middelbare school.
Het aantal kinderen dat in aanmerking komt voor de taalschool is sinds 2021 flink gegroeid. Zo’n 160 leerlingen, voornamelijk van Oekraïense komaf, krijgen daar nu les in de Nederlandse taal.
Regulier onderwijs
“Het beste is natuurlijk dat de kinderen naar het reguliere onderwijs gaan”, zegt Strolenberg. Echter, het leren van de Nederlandse taal duur vaak al anderhalf jaar. Pas daarna kunnen de kinderen naar een ‘gewone’ school.
Locaties samen
De docenten vonden het ook prettig dat de locaties nu samengaan. Het is natuurlijk heel ander onderwijs, zo zegt Peter de Visser, bestuurder van Vomeo. Het lesgeven gaat vooral trauma- en cultuur sensitieve manier. Klassen zijn ook kleiner dan in het reguliere onderwijs. Er zijn op de taalschool per klas zo’n 15 leerlingen te vinden. Docenten kunnen de dingen die ze meemaken nu ook met elkaar delen. “Dat is ook goed voor het welzijn van de docenten.”
De school wordt voorlopig nog verbouwd. Een schoolplein staat namelijk nog op de planning.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk