Steeds meer Brabanders moeten een verplichte cursus volgen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit komt omdat ze bijvoorbeeld rijden onder invloed, te hard rijden of zich extreem asociaal gedragen in het verkeer. Dat meldt Omroep Brabant.
Tijdens zo’n cursus komen jonge mannen voorbij, maar ook huisvaders en zakenmannen. Dat zegt Marian de Kort, cursusleider bij het CBR. De cursisten zijn het volgens De Kort vaak niet eens met de overtreding die ze hebben gemaakt en dat ze daarvoor de cursus moeten bijwonen. “Wij zijn daarin getraind en kunnen die houding vaak wel veranderen.” Deelnemers aan de cursus moeten ook wel hun best doen, want anders wordt hun rijbewijs door het CBR ongeldig verklaart.
Verandering van gedrag
De cursus draait vooral om verandering van het gedrag van de bestuurder. De meeste cursisten komen bij De Kort omdat ze met alcohol achter het stuur hebben gezeten.
Na de cursus zou iedereen zijn rijgedrag moeten aanpassen, maar De Kort geeft aan dat het helaas niet zo werkt. Er bestaan namelijk drie types cursisten. Er zijn bestuurders die nadat ze staande zijn gehouden meteen al bewust zijn van de fout die ze hebben gemaakt, mensen die dat tijdens de cursus ontdekken en automobilisten die dit pas doorhebben na een ongeluk.
'Je steekt er altijd iets van op'
De cursus helpt misschien niet altijd, maar De Kort is ervan overtuigt dat deze wel belangrijk is. “Cursisten leren altijd van elkaars ervaringen.”
Vijf verschillende cursussen
Vijf verschillende cursussen over gedrag en verkeer biedt het CBR aan. Deze cursussen zijn verspreid over een aantal weken en kosten tussen de zeven- en dertienhonderd euro. Voor sommigen is dat te duur, maar als je ziet wat er allemaal bij de cursus hoort dan is dit nou eenmaal het bedrag, zo stelt De Kort.
Bij de cursussen zal het volgens De Kort altijd druk blijven omdat weggebruikers zich nog steeds niet tot weinig bewust zijn van de gevaren op de weg.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk