Normal_o2g2_logo

Het is de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2) en de vakbonden niet gelukt om een sociaal plan op te stellen. De vakbonden zijn het niet eens met de scholengroep over het aantal ontslagen dat in het speciaal onderwijs doorgevoerd moeten worden. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond. 

Er werden langdurige gesprekken gevoerd over een sociaal plan. Vanwege een dalend leerlingaantal op de drie scholen voor speciaal onderwijs van O2G2 moeten maatregelen getroffen worden. 
 
AOb 
De scholengroep kampt met een structureel tekort van een half miljoen euro, aldus AOb-rayonbestuurder Eugenie Stolk. “Door vooral het aantal klassenassistenten, ongeveer 14 fte, te verminderen kon dat tekort worden opgelost.” Vervolgens stelde de scholengroep echter zeker te weten dat het aantal leerlingen nog sterker gaat dalen, aldus Stolk. “En dus moesten ook de leerkrachten in het sociaal plan worden opgenomen. Het bestuur gaat uit van het slechtste scenario. Maar wij geven geen carte blanche voor ontslagen op basis van toekomstscenario’s die wij niet reëel vinden.”
 
O2G2
“Wij verwachten dat het aantal leerlingen de komende periode met 30 procent gaat afnemen”, zegt woordvoerder Joyce Dekker van O2G2. Ze bevestigt dat het overleg met de vakbonden stop is gezet. Het bestuur is momenteel bezig met het opstellen van een regeling voor 'vrijwillige mobiliteit', zo staat in een brief aan het personeel. Dekker: “Dat kan gaan om een vertrekregeling, maar ook om loopbaanadvies, stages of onbetaald verlof. We willen ontslagen vermijden.”
 
Geen sociaal plan 
Vrijwillige mobiliteit is een ander verhaal wanneer er geen sociaal plan is dan wanneer dit er wel zou zijn, aldus Stolk. “Als je als medewerker vrijwillig vertrekt en er is een sociaal plan, dan krijg je een uitkering. Dat is niet het geval bij de regeling van O2G2, omdat de vakbonden daar niet meer bij betrokken zijn. Je neemt dus eigenlijk vrijwillig ontslag.”
 
© Nationale Onderwijsgids