Normal_kaart_midden-oosten

(Novum) - Het kabinet is het eens geworden over een reeks maatregelen om jihadisme in Nederland aan te pakken. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Zo worden de mogelijkheden uitgebreid om jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen en komt er een 'kennisplatform preventie radicalisering' met onder meer onderwijsdeskundigen.

Met het zogenoemde actieprogramma 'Integrale Aanpak Jihadisme' willen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) paal en perk stellen aan haatzaaien en extremisme in Nederland. "De jihadistische beweging is in alles het tegengestelde van waar onze democratie voor straat", schrijven de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer.

De maatregelen zijn zowel 'preventief' als 'repressief'. Zo kunnen jihadgangers die zich aansluiten bij een terroristische strijdgroep in het vervolg het Nederlanderschap verliezen zonder voorafgaande strafrechtelijke veroordeling. "Echter, dit mag niet leiden tot stateloosheid", aldus het plan.

Ook kan het Nederlanderschap worden ingetrokken wanneer iemand een opleiding volgt in een terroristisch trainingskamp of daar als instructeur aan meewerkt. Het kabinet stuurt het wetsvoorstel hierover begin volgende week naar de Kamer.

"Bij een redelijke verdenking van een uitreis wordt strafrechtelijk ingegrepen", schrijven de bewindslieden verder. "Wanneer er gegronde vermoedens van uitreis bestaan, worden paspoorten vervallen verklaard."

Ook wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken nationale reisgegevens 'te verzamelen en verwerken voor de bestrijding van terrorisme'. Dat voorstel moet nog dit jaar naar de Kamer.

Het kabinet wil verder een 'kliklijn' oprichten waar burgers zowel 'offline als online anoniem' jihadisme kunnen melden. Een nog op te richten 'kennisplatform preventie radicalisering' moet deskundigen op het terrein van jeugd, onderwijs en opvoeding leren wanneer jongeren dreigen te ontsporen.

Een speciaal politieteam gaat daarnaast nog het internet afstruinen op zoek naar 'jihadistische propaganda'. Bij strafbare uitingen wordt het Openbaar Ministerie ingeseind. "Ook maakt het team afspraken met internetbedrijven over effectieve blokkeringen."

Asscher en Opstelten lichten hun plannen later op de dag toe op een persconferentie. Het actieplan is in zekere zin een samenvoeging van bestaande maatregelen. Eerder maakte het kabinet het bijvoorbeeld al mogelijk om uitkeringen van jihadgangers stop te zetten en paspoorten af te nemen.