Vandaag heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de nieuwe structuur van de organisatie bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat wetenschappers toch een belangrijke rol blijven houden in de verdeling van de subsidie voor wetenschappelijk onderzoek. Eind vorig jaar ontstond onrust toen minister Bussemaker van Onderwijs de Wetenschapsvisie 2025 bekendmaakte met daarin het voornemen de rol van de onderzoekers bij de budgetverdeling terug te dringen. Het protest vanuit de academische gemeenschap dat daarop volgde lijkt zijn vruchten afgeworpen te hebben. Dat melden NRC en Volkskrant.
Jaarlijks heeft het NWO zo'n 650 miljoen euro te verdelen onder wetenschappers en onderzoeksprogramma's. Het voorstel van Bussemaker om wetenschappers bij die verdeling minder autonomie te geven, stuitte op fel verzet. Alle winnaars van de NWO-Spinozapremie ondertekenden een petitie tegen de plannen. Zij vreesden dat het bedrijfsleven teveel grip op het onderzoek in Nederland zou krijgen wat de onafhankelijkheid van de wetenschap in gevaar zou brengen.
De NWO gaat wel reorganiseren. De bestaande structuur van besturen per vakgebied in de wetenschap wordt vervangen door een centrale organisatie met vier domeinen: sociale en geesteswetenschappen, zorgonderzoek en medische wetenschappen, technische en toegepaste wetenschappen en bètawetenschappen. De vier voorzitters van deze domeinen komen ook in de raad van bestuur. De huidige bestuursorganen krijgen een adviesfunctie.
De NWO hoopt dat de reorganisatie de beoordeling van onderzoeksaanvragen zal stroomlijnen. Nu kost het aanvragen van subsidie wetenschappers nog veel tijd en de kans op succes is klein. Bij de verdeling van subsidies zal de nadruk komen de te liggen op onderzoeken die aansluiten op maatschappelijke vraagstukken en onderzoeken waarin meerdere disciplines en derde partijen samenkomen.
©Nationale Onderwijsgids