Normal_8982197

In het bijzijn van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn neurowetenschappers Gert Kwakkel en Carel Meskers benoemd tot gasthoogleraar van de Northwestern University in Chicago. In deze functie gaan zij nauw samenwerken met de VS op het gebied van neurorevalidatie. Tijdens de koninklijke handelsmissie tekende Carel Meskers, medisch directeur van onderzoekscentrum Neurocontrol, ook een samenwerkingsovereenkomst met het Rehabilitation Institute Chicago. Dat meldt VUmc.

De hoogleraarsbenoemingen en de samenwerkingsovereenkomst over neurorevalidatie zijn onderdeel van de handelsmissie naar de VS rond het thema ‘gezond ouder worden’. Het koninklijk paar vormt samen met minister Schippers van VWS en Nederlandse wetenschappers die zich met neurorevalidatie bezighouden, de ‘Dutch delegation’. Het aantal neurologische aandoeningen, zoals beroerte en de ziekte van Parkinson, neemt toe met de vergrijzing. Neurorevalidatie-onderzoek helpt de groeiende groep patiënten bij een sneller en beter herstel of aanpassing aan nieuwe omstandigheden.

Kwakkel: “Het gasthoogleraarschap verbindt VUmc met Northwestern University, die in de VS een belangrijke speler is op het gebied van technische innovatie voor neurorevalidatie. Met onze expertise op gebied van prognostisch onderzoek en bewegingssturing zoals het EXPLICIT-stroke programma is dit een verdere versterking van onze onderzoekslijn naar de functionele betekenis van hersenplasticiteit voor herstel na een beroerte.”

De samenwerkingsovereenkomst tussen onderzoekscentrum Neurocontrol en het Rehabilitation Institute Chicago, een van de leidende revalidatiecentra in de VS, is een belangrijke stap in het onderzoek naar herstel na een beroerte. “De grootste uitdaging in deze studies is het benutten van neuroplasticiteit, dat wil zeggen het aanpassingsvermogen van het zenuwstelsel van patiënten nadat hun hersenen zijn beschadigd door beroerte of aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Een recente studie hiernaar is 4D EEG, een samenwerking tussen VUmc/VU en de TU Delft, waarbij een robot en rondrijdende bus worden ingezet om de hersenactiviteit van patiënten thuis te meten”, aldus medisch directeur Meskers van Neurocontrol.

© Nationale Onderwijsgids