Normal_handtekening_contract

Universiteiten proberen onder de nieuwe Wet Werk en Zekerheid uit te komen door docenten een minimaal dienstverband aan te bieden. Docenten krijgen bijvoorbeeld een vast contract voor één dag van de week en een flexcontract voor de overige uren. Volgens de Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) zijn dergelijke constructies in strijd met de cao. Dit meldt de Volkskrant.

Uit een rondgang van de krant bij diverse medezeggenschapsraden en universiteiten blijken in ieder geval de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen, Tilburg en Leiden dergelijke combinatiecontracten met docenten aan te gaan. Deze contracten zijn nadelig voor de werknemer. Met een tijdelijk contract is het bijvoorbeeld moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Minister Asscher van Sociale Zaken wilde met de invoering van de 'flexwet' juist het aantal tijdelijke contracten terugdringen en mensen sneller aan een vaste baan te helpen. In de praktijk lijkt de wet dus een averechtse uitwerking te hebben.

Volgens voorzitter Marijtje Jongsma van de VAWO zoeken universiteiten voortdurend naar mogelijkheden om mensen niet vast in dienst te nemen omdat zij kampen met een instabiele financiering. De combinatie van een klein vast contract met een flexcontract is niet nieuw maar wordt door de wetsverandering weer meer toegepast. Deskundigen en vakbonden betwijfelen of de constructie wettelijk is toegestaan.

In de cao staat bovendien dat universiteiten het aantal tijdelijke contracten vanaf dit studiejaar moeten halveren. Ook deze afspraak ontduiken de universiteiten, door docenten eenmalig aan te stellen voor vijf jaar. Dergelijke aanstellingen vallen buiten de cao-afspraken en worden gewoon meegeteld bij het aantal vaste aanstellingen “terwijl ze wel degelijk tijdelijk zijn”, aldus Jongsma.

© Nationale Onderwijsgids