Vijf gewaagde onderzoeksvoorstellen ontvangen van NWO een Open Mind-financiering van 50.000,- euro. De subsidies zijn toegekend tijdens de eerste editie van NWO’s innovatiefestival TEKNOWLOGY. Daarnaast verkozen de congresbezoekers Floris van Brink tot Simon Stevin Gezel, een eretitel voor veelbelovende onderzoekers. Dit meldt NWO.
NWO’s gloednieuwe technologiefestival TEKNOWLOGY vormde het decor voor de prijsuitreikingen. Het festival viert de symbiose tussen technologie, wetenschap en innovatie. Op het programma stonden diverse (internationale) sprekers, lezingen en workshops, met daarnaast inspirerende voorbeelden van onderzoek uit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschap (TTW).
Met Open Mind daagt NWO wetenschappers uit om out of the box te denken. Het onderzoek dat de winnaars dankzij de financiering kunnen opstarten, moet binnen een jaar zijn afgerond. Een jury, onder leiding van prof.dr. Jantien Stoter, wees de winnaars aan: Martha Larson van de Radboud Universiteit, Wiendelt Steenbergen van Universteit Twente, Alexander Ebbing van NIOZ, studenten team Solid van TU Twente en Gert Wijers en Freke Wilmink van het Radboud UMC.
Zij winnen de beurs respectievelijk voor hun ideeën voor software die online video's privacybestendiger moet maken, een methode om het geslacht van kippenembryo's vast te stellen, de ontwikkeling van kunstmatige kraamkamers voor zeewier, het gebruik van ijzerpoeder als drager van groene energie en een techniek om om met ultrageluid vast te stellen hoe volgroeid de longen van vroeggeboren baby's zijn.
De bezoekers van TEKNOWLOGY verkozen Floris van den Brink tot Simon Stevin Gezel 2017. De titel wordt sinds 2005 jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker die onlangs is gepromoveerd op een TTW-onderzoek. Daarnaast werkt de onderzoeker met succes aan de valorisatie van onderzoeksresultaten. Floris van den Brink ontvangt, naast de titel, een geldbedrag van 5000 euro. Andrew Webb werd tijdens TEKNOWLOGY benoemd tot Simon Stevin Meester 2017. Hij ontving van NWO een bedrag van 500.000 euro.
De Simon Stevin-prijzen zijn vernoemd naar natuurkundige, wiskundige en ingenieur Simon Stevin (1548-1620). Stevin groeide uit tot een zeer succesvolle wetenschapper die niet alleen oog had voor de theorie, maar vooral dacht aan praktische toepassingen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids