Op dinsdag 12 december staat de volgende onderwijsstaking gepland. Leraren in het basisonderwijs willen 900 miljoen euro voor het bijtrekken van hun salaris naar het niveau van die van leraren in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is er 500 miljoen euro nodig voor het aanpakken van de werkdruk. Het kabinet heeft nog niets toegezegd. Dit meldt Algemene Onderwijsbond (AOb).
NOG
Stakingsplannen voor beter salaris en minder werkdruk blijven overeind staan
-De onderwijsbonden AOb, FNV Overheid, CNV Onderwijs en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) roepen alle leden in het basisonderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs op om op dinsdag 12 december te staken voor een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. Deze staking wordt georganiseerd vanuit het PO-front, waarin ook PO in Actie, AVS en de werkgeversorganisatie PO-raad zijn verenigd.
De AOb publiceerde gisteren een aantal vragen en antwoorden over de op handen zijnde staking. Hieruit blijkt dat er geen landelijke manifestatie zal plaatsvinden, zoals begin oktober het geval was. Wel worden alle stakers digitaal geregistreerd. Stakende teams mogen zelf weten hoe ze hun stakingsdag vorm gaan geven.
De leraren houden nog een kleine slag om de arm. Op woensdagmiddag 29 november is er een meet-up met minister Slob over hun wensen. Vervolgens wachten ze de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer af, die voor de week van 5 december staat gepland. Als dit geen structurele verbeteringen brengt voor de leraren, dan is de stakingsdag een feit. De leraren zijn van plan om hun acties daarna in estafettevorm voort te zetten totdat ze hun zin krijgen.
Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids