Onderwijsminister Arie Slob wil dat de eindtoets voor basisschoolleerlingen dit jaar gewoon wordt afgenomen, zegt hij maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ook roept hij docenten op om 'kansrijk' te adviseren en kinderen bij twijfel het hogere schooladvies te geven.
Vorig schooljaar ging de eindtoets van groep 8 niet door vanwege corona. Op dit moment zijn de basisscholen net als toen dicht, tot waarschijnlijk 8 februari. De eindtoetsen staan gepland voor de periode tussen 15 april en 15 mei. Slob vindt het een belangrijke voorwaarde voor het doorgaan van de eindtoets dat leerlingen tenminste zes weken daarvoor goed onderwijs kregen. Ondanks die kleine slag om de arm is het volgens hem wel "de inzet" dat de toets wel doorgaat.
Enkele basisscholen, verenigd in de groep Leve het Onderwijs, willen af van de verplichte eindtoets omdat die volgens hen geen ruimte biedt voor advies op maat. Maar Slob wil wel dat de toets doorgaat, omdat leerlingen toch nog vaak een te laag advies krijgen van de leraar. De eindtoets kan volgens de minister helpen tegen het "onderadviseren" van leerlingen. In juli vorig jaar becijferde het Centraal Planbureau dat mogelijk 14.000 kinderen een hoger schooladvies misliepen omdat de eindtoets toen niet doorging.
Ook willen verscheidene partijen, waaronder D66, inzetten op 'brede brugklassen'. In die klassen zitten leerlingen van verschillende onderwijsniveaus bij elkaar. Pas later wordt dan een definitieve keuze voor een onderwijsniveau genomen. Slob vindt dit idee zeker "geen taboe" en bovendien een onderdeel van de meerjarige aanpak van onderwijsachterstanden, die hij vorige week vrijdag aankondigde. Wel wil hij "eerst op een rijtje zetten wat nodig is", ook qua financiën.
Door: ANP