Rouwen is heel normaal in het leven. De meest bekende vorm van rouw is natuurlijk die om het overlijden van mensen die dicht bij ons staan. Maar ook andere ingrijpende levensgebeurtenissen kunnen zorgen voor rouw, bijvoorbeeld na ontslag, bij ongewenste kinderloosheid of na een verbroken relatie. Dat meldt PZC.
Smit (docent aan de HZ in Vlissingen) heeft veertig jaar ervaring met rouw en verlies. Hij schreef samen met rouwexpert Manu Keirse het boek Rouwen is Liefde. Want, hoe meer liefde je voor iets hebt, hoe dieper de rouw.
Weinig aandacht voor rouwen en verlies
Smit vindt dan ook dat je tegenover kinderen eerlijk moet zijn over de dood. Hij geeft als voorbeeld dat een moeder na een miskraam tegen haar oudere kind zegt dat ze een baby is verloren, het kind kan denken dat de baby ook weer terug te vinden is. “Dood is onomkeerbaar en alles gaat dood. Planten, bloemen, dieren en mensen”, aldus Smit. Hij vraagt zich dan ook af waarom er op scholen weinig tot geen aandacht is voor rouw en verlies. Kinderen rouwen namelijk zelf ook. Scholen en docenten hebben daar nu te weinig kennis over.
Rouw verwerken in opleidingen
In een deel van de managers/docentenopleidingen zou je rouw moeten verwerken, vindt Smit. “Tegenwoordig is de kans groter dat werknemers een overlijdensgeval meemaken in hun familie of zelfs op de werkvloer.” In het boek Rouwen is Liefde staat dan ook een simpele tip. Noteer een sterfdatum. Dan kan je een collega die het moeilijk heeft wellicht een kaartje of bloemetje sturen op die dag.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk