Onderwijsminister Paul is geraakt door de resultaten van het onderzoek naar agressie tegen leraren van RTL Nieuws in samenwerking met CNV en wil de wet voor scholen aanpassen. Dat meldt CNV Onderwijs.
Na aanleiding van cijfers van de Onderwijsinspectie, waaruit een toename blijkt van schorsingen en verwijderingen op middelbare scholen, deed RTL Nieuws in samenwerking met CNV verdiepend onderzoek naar agressie tegen leraren. Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs, werd geïnterviewd door RTL Nieuws en benadrukt waarom het van belang is dat hier aandacht voor komt: "We hebben in het onderwijs een veilige omgeving te organiseren. Niet alleen voor de leerlingen, maar zeker ook voor de docenten en ondersteuners die daar óók rondlopen."
Verhalen van docenten raken minister Paul
Minister Paul zegt in haar interview met RTL Nieuws dat de verhalen van de docenten haar echt raken. "Leraren werken keihard om het beste uit leerlingen te halen en alle kennis en kunde mee te geven die ze nodig hebben om volwaardig mee te doen in de samenleving. Ze verdienen waardering en respect, en géén agressie."
Steun van de school
Leraren en ondersteuners moeten gesteund worden door hun werkgever; de school. En dat vindt de minister ook, zeker bij bedreigingen en geweld, aldus haar reactie bij het item van RTL Nieuws: "In dit soort situaties moet je aangifte doen. De werkgever, de school, is verplicht om te zorgen voor een veilige omgeving voor hun medewerkers, leraren en ander onderwijspersoneel, en ook voor alle leerlingen. Dus in dit soort situaties moet je aangifte doen." Hiernaast vertelt minister Paul dat ze beter zicht wil op wangedrag. Ze wil scholen gaan verplichten om niet alleen de schorsingen te registreren, maar alle gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen onderwijspersoneel. De minister duidt het belang van de wettelijke verplichting tot landelijke registratie. Dat is een mooi begin. Naast een wettelijke verplichting op registratie blijft een helder en toegankelijk schoolprotocol met instemming van de medezeggenschap belangrijk.
Door: Nationale Onderwijsgids